Καρκίνος της ωοθήκης και κουρκουμίνη©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach, Αικατερίνης Γκέλη - MD Ιατρός Ακτινολόγος

Curcugkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Curcugkel




Ο πρωτοπαθής επιθηλιακός καρκίνος της ωοθήκης είναι η κύρια αιτία θανάτου, μεταξύ των γυναικολογικών παθήσεων και η πέμπτη αιτία θανάτου των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο, παγκοσμίως [1].

Τα αρχικά στάδια της νόσου δεν συνοδεύονται από οποιαδήποτε ειδικά συμπτώματα. Δεν υπάρχουν ειδικές  απεικονιστικές ή άλλου τύπου εξετάσεις για την πρώιμη διάγνωση της νόσου, ούτε οι γυναίκες που θα πάθουν καρκίνο της ωοοθήκης επιδεικνύουν κάποια ειδικά κλινικά χαρακτηριστικά για να δημιουργηθεί κάποιο πρόγραμμα έρευνας. Γιαυτό το 70% των επιθηλιακών καρκίνων της ωοοθήκης διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο [2]


Παρά την αρχική καλή ανταπόκριση των ασθενών στην υπάρχουσα συμβατική αντικαρκινική θεραπεία, εντούτοις το  70%–80% των θεραπευομένων ασθενών με επιθετική χειρουργική θεραπεία και συμπληρωματική χημειοθεραπεία με πλατίνη ή ταξάνη, σε πολλές εκ των ασθενών υποτροπιάζει η νόσος και τελικά καταλήγουν στο μοιραίο  λόγω ευαισθησίας στην πλατίνη, ανάπτυξη αντοχής στην πλατίνη ή αναπτύσσουν πολυανθεκτική αντίσταση στα φάρμακα [3].

Σύμφωνα με τα κριτήρια του GynecologicCancerIntergroup (GCIG) η υποτροπή μπορεί να προβλεφθεί αρκετούς μήνες προτού να εκδηλωθούν τα κλινικά ή ακτινογραφικά ευρήματα, μετρώντας το καρκινικό αντιγόνο  CA125. Όπως όμως έχει δημοσιευτεί η έγκαιρη έναρξη μιας χημειοθεραπείας δεύτερης γραμμής δεν επηρεάζει τη γενική επιβίωση [4].

Γιαυτούς τους λόγους γίνονται εντατικές έρευνες, για να αναπτυχθούν αποτελεσματικά φάρμακα ή θεραπείες που θα μπορούν να παρατείνουν το βίο των ασθενών και θα βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους χωρίς να είναι τοξικά και να προκαλούν ανεπιθύμητες τοξικές παρενέργειες.

Μηχανισμοί της αντικαρκινικής δράσης της κουρκουμίνης

Η κουρκουμίνη περιγράφεται συχνότατα ότι προκαλεί το θάνατο των καρκινικών κυττάρων μέσω του μηχανισμού της απόπτωσης [5, 6].


Παρά τούτο, είναι συχνή η αντίσταση των καρκινικών κυττάρων στην απόπτωση με επακόλουθο την πτωχή πρόγνωση της νόσου των ασθενών  και την αντίσταση του οργανισμού τους στην αντικαρκινική θεραπεία [7].


Ευτυχώς, υπάρχουν και άλλοι τύποι μηχανισμών της κουρκουμίνης που οδηγούν σε θάνατο μόνο των καρκινικών κυττάρων, όπως  η αυτοφαγία και η μιτωτική καταστροφή.

Επίσης η κουρκουμίνη επιδεικνύει συνεργική αντικαρκινική δράση, όπως έχει αποδειχτεί, τόσο σε εργαστηριακές (in vitro), όσο και σε πειραματόζωα ή και σε κλινικές μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη,  όταν συγχορηγείται με άλλες φυσικές ουσίες  (γενιστείνη, 1,25-διυδρόξυβιταμίνη D3 (καλσιτριόλη), ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (δίαιτα με ιχθυέλαιο), εμπελλίνη, β-φαινυλεθυλ ισοθειοκυανικό [ b-phenylethylisothiocyanate (PEITC), ρεσβερατρόλη, γαλλική – 3 επιγαλλοκατεχίνη, πιπερίνη, κερσετίνη) [8].

Η κουρκουμίνη επιδεικνύει συνεργική δράση με την ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία που γίνεται σε διάφορους καρκίνους, καθώς μπορεί να ενισχύσει τη δράση διάφορων χημειοθεραπευτικών ουσιών.

 

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της κουρκουμίνης κατά των ανθεκτικών στην σισπλατίνη καρκινικών κυττάρων της ωοθήκης, in vitro

Έχει αποδειχτεί ότι η κουρκουμίνη αναστέλλει εξ ίσου τον πολλαπλασιασμό των ανθεκτικών και των ευαίσθητων στη σισπλατίνη καρκινικών κυττάρων της ωοθήκης μέσω του μηχανισμού της δημιουργίας υπεροξειδίου, ανακοπής της φάσης του κυτταρικού κύκλου G2/M και της απόπτωσης [9].

Η κουρκουμίνη αναστέλλει τη ανάπτυξη και προκαλεί απόπτωση στα ωοθηκικά καρκινικά κύτταρα

Έχει επιδειχθεί ότι οι χημειοπροφυλακτικές δράσεις της κουρκουμίνης οφείλονται στην ικανότητά της να ανακόπτει την κυτταρική ανάπτυξη και να προκαλεί απόπτωση στα καρκινικά κύτταρα.

Η έρευνα που έγινε σε καλλιέργεια καρκινικών κυττάρων ωοθήκης έδειξε ότι η χορήγηση κουρκουμίνης μπορεί να  ανακόψει την ανάπτυξη και να προκαλέσει απόπτωση αυτών των κυττάρων.

Η κουρκουμίνη δρα στα καλλιεργούμενα καρκινικά κύτταρα της ωοθήκης ελαττώνοντας την έκφραση του Bcl-2, Bcl-XL και της προκασπάσης-3, ενώ αυξάνει τα επίπεδα του  p53 και Bax. Αυτά τα ευρήματα μπορεί να συμβάλλουν στην αντικαρκινική χρησιμοποίηση  της κουρκουμίνης [10].

Η κουρκουμίνη προκαλεί χημειο/ακτινο-ευαισθητοποίηση στα καρκινικά κύτταρα της ωοθήκης

Το κυριότερο εμπόδιο της θεραπείας του προχωρημένου καρκίνου της ωοθήκης  είναι η αντίσταση που εμφανίζουν τα καρκινικά ωοθηκικά κύτταρα στην χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία.

Αυτές οι κλασικές θεραπείες μπορούν να βελτιωθούν, αυξάνοντας την ευαισθησία των καρκινικών κυττάρων προς την χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία με την ταυτόχρονη χορήγηση κουρκουμίνης.

Έχει βρεθεί ότι η προθεραπεία με κουρκουμίνη των ανθεκτικών στην πλατίνη καρκινικών κυττάρων της ωοθήκης  αποτελεί μια καλή στρατηγική  ευασθητοποίησης αυτών των κυττάρων στην σισπλατίνη.
Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και ειδικότητας της κουρκουμίνης της χημειο/ακτινοθεραπείας μπορεί να προκληθεί με τα νανοσωματίδια κουρκουμίνης που είναι συνδεδεμένα με ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο  είναι ειδικό για τα καρκινικά κύτταρα [11].
 
Η προθεραπεία με κουρκουμίνη αυξάνει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας με σισπλατίνη, στα ευαίσθητα προς την σισπλατίνη καρκινικά κύτταρα της ωοθήκης. Αυτό επιτυγχάνεται με την αύξηση της ευαισθησίας των καρκινικών κυττάρων προς τις οδούς της απόπτωσης και μέσω της τροποποίησης της σηματοδότησηςτης πυρηνικής β-κατενίνης.

Ενίσχυση των αντικαρκινικών δυνατοτήτων της κουρκουμίνης

Οι έρευνες της αντικαρκινικής δράσης στους ανθρώπους βρίσκονται στην αρχική φάση των κλινικών δοκιμών κατά ποικίλων τύπων καρκίνου [12].

Μέχρι τώρα είναι γνωστό ότι η  κουρκουμίνη είναι πολύ καλά ανεκτή και δεν επιδεικνύει τοξικότητα στις χρησιμοποιούμενες δόσεις (8-12 γραμμάρια σκόνης κουρκουμίνης) [13,14].

Όμως όταν χορηγείται από το στόμα έχει πτωχή απορροφητικότητα και βιοδιαθεσιμότητα, πράγμα που δεν επιτρέπει την εκδήλωση της θεραπευτικής της δυνατότητας [15,16].

Από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχει βρεθεί ότι η προθεραπεία με κουρκουμίνη προκαλεί χημειο/ακτινο-ευαισθητοποίηση στα καρκινικά κύτταρα της ωοθήκης μέσω της τροποποίησης της κυτταρικής σηματοδότησης. Συνεπώς όσο πιο ευαπορρόφητη και βιοδιαθέσιμη είναι η χορηγούμενη κουρκουμίνη, τόσο μεγαλύτερες σταθερές ποσότητές ελεύθερης κουρκουμίνης θα υπάρχουν στην κυκλοφορία του αίματος, όλο το εικοσιτετράωρο.

Προς το παρόν υπάρχουν διάφορες μορφές κουρκουμίνης, που έχουν κατασκευαστεί με τη χρησιμοποίηση της νανοτεχνολογίας ποικίλης απορροφητικότητας και βιοδιαθεσιμότητας.

Από τις μορφές κουρκουμίνης που κυκλοφορούν  η υγρή μικκυλιακή κουρκουμίνη NovaSOL®CurcuminΓερμανικής κατασκευής, που κυκλοφορεί στο εμπόριο ως συμπλήρωμα διατροφής με την ονομασία Curcugkel είναι η πλέον ευαπορρόφητη και βιοδιαθέσιμη μορφή κουρκουμίνης [17].

Οι κάψουλες Curcugkel έχουν κατά 18.500%  μεγαλύτερη απορροφητικότητα και βιοδιαθεσιμότητα από την απλή σκόνη κουρκουμίνης [17].


Μία κάψουλα του Curcugkel ισοδυναμεί με 16 κάψουλες ή χάπια απλής κουρκουμίνης. Η δόση του Curcugkel είναι μία-δύο κάψουλες ημερησίως μαζί με  το φαγητό για τρείς μήνες ή όπως θα καθοριστεί από τον θεράποντα ιατρό, ανάλογα με την περίπτωση.

 


Bιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Estimated Cancer Incidence, Mortality and Prevalence Worldwide in 2012. [(accessed on 15 December 2013)]. Available online: www.globocan.iarc.fr.

2.Varga D., Deniz M., Schwentner L., Wiesmüller L. Ovarian cancer: In search of better marker systems based on DNA repair defects. Int. J. Mol. Sci. 2013;14:640–673. doi: 10.3390/ijms14010640. [PMC free article][PubMed] [Cross Ref]

3.Kyrgiou M., Salanti G., Pavlidis N., Paraskevaidis E., Ioannidis J.P. Survival benefits with diverse chemotherapy regimens for ovarian cancer: meta-analysis of multiple treatments. J. Natl. Cancer Inst.2006;98:1655–1663. doi: 10.1093/jnci/djj443. [PubMed] [Cross Ref]

4. Rustin G.J., van der Burg M.E., Griffin C.L., Guthrie D., Lamont A., Jayson G.C., Kristensen G., Mediola C., Coens C., Qian W., et al. Early versus delayed treatment of relapsed ovarian cancer (MRC OV05/EORTC 55955): A randomized trial. Lancet. 2010;376:1155–1163. doi: 10.1016/S0140-6736(10)61268-8. [PubMed][Cross Ref]

5. Reuter S., Eifes S., Dicato M., Aggarwal B.B., Diederich M. Modulation of anti-apoptotic and survival pathways by curcumin as a strategy to induce apoptosis in cancer cells. Biochem. Pharmacol. 2008;76:1340–1351. [PubMed]

6. Seo JA1, Kim B2, Dhanasekaran DN3, Tsang BK4, Song YS5. Curcumin induces apoptosis by inhibiting sarco/endoplasmic reticulum Ca2+ ATPase activity in ovarian cancercells. Cancer Lett. 2016 Feb 1;371(1):30-7. doi: 10.1016/j.canlet.2015.11.021. Epub 2015 Nov 23.

7. de Bruin E.C., Medema J.P. Apoptosis and non-apoptotic deaths in cancer development and treatment response. Cancer Treat. Rev. 2008;34:737–749. [PubMed]

8. Katarzyna M. Terlikowska,1,* Anna M. Witkowska,1 Malgorzata E. Zujko,1 Bozena Dobrzycka,2 and Slawomir J. Terlikowski2 Potential Application of Curcumin and Its Analogues in the Treatment Strategy of Patients with Primary Epithelial Ovarian Cancer. Int J Mol Sci. 2014 Dec; 15(12): 21703–21722. Published online 2014 Nov 25. doi:  10.3390/ijms151221703

9. Nathan M. Weir, Karuppaiyah Selvendiran, Vijay Kumar Kutala, Liyue Tong, Shilpa Vishwanath, Murugesan Rajaram, Susheela Tridandapani, Shrikant Anant, Periannan Kuppusamy. Curcumin Induces G2/M Arrest and Apoptosis in Cisplatin-Resistant Human Ovarian CancerCells by Modulating Akt and p38 MAPK.  Cancer Biol Ther. 2007 Feb; 6(2): 178–184. Published online 2007 Feb 5.

10. Shi M1, Cai QYao LMao YMing YOuyang G. Antiproliferation and apoptosis induced by curcumin in human ovarian cancer cells. Cell Biol Int. 2006 Mar;30(3):221-6. Epub 2005 Dec 22.

11.Murali M Yallapu, Diane M Maher,  Vasudha Sundram,  Maria C Bell,   Meena Jaggi and  Subhash C Chauhan. Curcumin induces chemo/radio-sensitization in ovarian cancer cells and curcumin nanoparticles inhibit ovarian cancer cell growth. Journal of Ovarian Research20103:11, DOI: 10.1186/1757-2215-3-11

12. López-Lázaro M .Anticancer and carcinogenic properties of curcumin: considerations for its clinical development as a cancer chemopreventive and chemotherapeutic agent.

Mol Nutr Food Res. 2008 Jun; 52 Suppl 1():S103-27.[PubMed] [Ref list]

13.Hsu CH, Cheng AL Clinical studies with curcumin. Adv Exp Med Biol. 2007; 595():471-80. [PubMed] [Ref list]

14. Sharma RA, Euden SA, Platton SL, Cooke DN, Shafayat A, Hewitt HR, Marczylo TH, Morgan B, Hemingway D, Plummer SM, Pirmohamed M, Gescher AJ, Steward WP . Phase I clinical trial of oral curcumin: biomarkers of systemic activity and compliance. Clin Cancer Res. 2004 Oct 15; 10(20):6847-54.[PubMed] [Ref list]

15. Ireson C, Orr S, Jones DJ, Verschoyle R, Lim CK, Luo JL, Howells L, Plummer S, Jukes R, Williams M, Steward WP, Gescher A . Characterization of metabolites of the chemopreventive agent curcumin in human and rat hepatocytes and in the rat in vivo, and evaluation of their ability to inhibit phorbol ester-induced prostaglandin E2 production.Cancer Res. 2001 Feb 1; 61(3):1058-64.[PubMed] [Ref list]

16. Ireson CR, Jones DJ, Orr S, Coughtrie MW, Boocock DJ, Williams ML, Farmer PB, Steward WP, Gescher AJ . Metabolism of the cancer chemopreventive agent curcumin in human and rat intestine. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2002 Jan; 11(1):105-11.[PubMed] [Ref list]

17. Schiborr C, Kocher A, Behnam D, Jandasek J, Toelstede S, Frank J. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes.Mol Nutr Food Res. 2014 Mar;58(3):516-27. doi: 10.1002/mnfr.201300724. Epub 2014 Jan 9.




Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι  επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.



Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.curcumin.gr έχει βασιστεί στις ιατρικές γνώσεις και απόψεις του  Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, οι οποίες είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.curcumin.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.curcumin.gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής.



Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.












  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του curcumin.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.