Εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο: Κουρκουμίνη και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach, Αικατερίνης Γκέλη - MD Ιατρός Ακτινολόγος

Curcugkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Curcugkel




Το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (AEE) είναι μια ετερογενής νόσος, που μπορεί να προκληθεί από 150 γνωστές μέχρι σήμερα αιτίες. Χονδρικά μπορεί να υποδιαιρεθεί στο:

Ισχαιμικό Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΙAEE), στο οποίο περιορίζεται ή διακόπτεται η αιματάρδευση και η χορήγηση οξυγόνου σε μια περιοχή του εγκεφάλου.

Αιμορραγικό Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑAEE), στο οποίο προκαλείται αιμορραγία σε μια περιοχή του εγκεφάλου, μετά από ρήξη ενός αιμοφόρου αγγείου ή μιας ανώμαλης αγγειακής κατασκευής του εγκεφάλου.

Η διάκριση του αιμορραγικού και του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι κρίσιμη για τον τρόπο αντιμετώπισης και τη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων.

Το Αιμορραγικό Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑAEE) μπορεί περαιτέρω να διακριθεί στο ενδεγκεφαλικό και το υπαραχνοειδικό επεισόδιο.
Το 88% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων είναι ισχαιμικά και το 12% αιμορραγικά.
Από τα αιμορραγικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια το 9% οφείλεται σε μια ενδεγκεφαλική αιμορραγία και το 3% οφείλεται σε υπαραχνοειδή αιμορραγία [1].

Η αναγνώριση της κατηγορίας που ανήκει το ΑΕΕ έχει σημασία για την άμεση αγωγή και την αντιμετώπιση των δευτερογενών υποτροπών του.
Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας στην εποχή μας, παγκοσμίως, που μπορεί να οδηγήσει μη αναστρέψιμες βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η εγκεφαλική ισχαιμία είναι μια πολύπλοκη παθολογική διαδικασία στην οποία συμμετέχουν διάφοροι μηχανισμοί, όπως η δημιουργίαελευθέρων ριζών, το οξειδωτικό στρες, η διάσπαση τις λειτουργίας των κυτταρικών μεμβρανών, η απελευθέρωση χημικών νευροδιαβιβαστών και η απόπτωση.

Οι ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο πρέπει να διαγιγνώσκονται άμεσα και επειγόντως να μεταφέρονται σε νοσοκομείο, όπου ταχύτατα γίνεται αξονική τομογραφία, στην οποία μπορεί να διακριθεί, αν ο ασθενής έχει υποστεί θρόμβωση κάποιας αρτηρίας ή ρήξη κάποιας αρτηρίας και εγκεφαλική αιμορραγία και ανάλογα εφαρμόζονται κατάλληλες θεραπείες από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, που συνεργάζονται μεταξύ τους.

Στο εγκεφαλικό έμφρακτο εφαρμόζεται η θρομβολυτική θεραπεία, που αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπευτική στρατηγική, της οποίας τα οφέλη απέχουν πολύ από το τέλειο.

Η ενδοφλέβια χορήγηση ανασυνδυασμένου ενεργοποιητή ιστικού πλασμινογόνου [recombinant tissue plasminogen activator (rt-PA)] μέσα σε 3 ώρες από το οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο επιφέρει μικρότερη αναπηρία στους πάσχοντες κατά 30% [2].

Συμπληρωματική θεραπεία του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου με φυτικές ουσίες

Αφού έχει διασωθεί ο ασθενής με την επείγουσα αντιμετώπισή του σε νοσοκομειακή μονάδα, η κατάστασή του μπορεί να βοηθηθεί ή να προληφθεί η υποτροπή του επεισοδίου, παίρνοντας συμπληρωματικά ουσίες φυτικής προέλευσης που μπορεί να δράσουν νευροπροστατευτικά και αγγειοπροστατευτικά.

Υπάρχει μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον για την επινόηση φαρμάκων από φυσικές ουσίες, φυτικής προέλευσης, που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για τη νευροπροστασία και φαίνεται να αποτελούν μια υποσχόμενη θεραπευτική δυνατότητα, καθώς η δράση τους δεν συνοδεύεται από παρενέργειες, πράγμα που μπορεί να επιτρέψει τη μακρόχρονη χρήση τους.

Φυσικές ουσίες με αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, ασβεστιοανταγωνιστική και αντιαποπτωτική δράση, που θεωρούνται νευροπροστατευτικοί παράγοντες είναι η κουρκουμίνη, ρεσβερατρόλη, η γαλλική 3-επιγαλλοκατεχίνη. Οι ουσίες αυτές έχουν δείξει σημαντικά θεραπευτικά οφέλη στις ισχαιμικές εγκεφαλικές καταστάσεις. Υπό έρευνα είναι η λιγουστιλίδη, τανσινόνη, σκουτελλαρίνη και η σικονίνη [3].

Συμπληρωματική χορήγηση κουρκουμίνης σε άτομα με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Η κουρκουμίνη, που αποτελεί βασικό συστατικό του ριζώματος του τροπικού φυτού κουρκουμάς ή

Έρευνες σε εργαστήρια και σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη προκαλεί τα εξής αποτελέσματα στο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο:

Η κουρκουμίνη έχει τη δυνατότητα να αναδομήσει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και να αποκαταστήσει τις εγκεφαλικές βλάβες μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω των πλειοτροπικών νευροπροστατευτικών ιδιοτήτων της [6].

Η κουρκουμίνη πρέπει να χορηγείται μετά τη θρομβόλυση.

Η κουρκουμίνη αύξάνει  τη δραστηριότητα του Nrf2 και του HO-1 του εγκεφαλικού ιστού των πειραματοζώων με εγκεφαλικό ισχαιμικό έμφρακτο, περιορίζει τον όγκο του εμφράγματος, το εγκεφαλικό περιεχόμενο σε νερό και τα συμπεριφορικά ελλείμματα.

Η κουρκουμίνη βελτιώνει την εστιακή ισχαιμική εγκεφαλική βλάβη μέσω των αντιαποπτωτικών μηχανισμών της.

Η κουρκουμίνη δημιουργεί επιγενετικά αποτελέσματα στην εγκεφαλική βλάβη μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η κουρκουμίνη δρα νευροπροστατευτικά και βελτιώνει την κιναισθησία μετά από ενδεγκεφαλική αιμορραγία σε ποντικούς.

Η κουρκουμίνη μπορεί να δράσει νευροπροστατευτικά στον εγκέφαλο, όταν χορηγείται μια μορφή της, που διαθέτει  την υψηλότερη δυνατή βιοδιαθεσιμότητα.

Οι κάψουλες  υγρής μικκυλιακής κουρκουμίνης Curcugkel ,Γερμανικής νανοτεχνογνωσίας ( ΝοvaSOL®Curcumin),  περιέχουν την  πιο ευαπορρόφητη και βιοδιαθέσιμη κουρκουμίνη, κατά 18.500%, από οποιαδήποτε άλλη μορφή κουρκουμίνης, που έχει επινοηθεί μεχρι σήμερα. 

Κουρκόύμη η μακρά (Curcumka longa) είναι μια κίτρινη πολυφαινολική χημική ένωση που έχει επιδείξει ότι ασκεί προστατευτικά αποτελέσματα κατά της βλάβης του εγκεφάλου από ισχαιμία/επαναιματάρδευση [4].

H κουρκουμίνη βοηθάει στην αναδόμηση των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου και στην αποκατάσταση των εγκεφαλικών βλαβών, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο [5]

Είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια η ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδης, αντικαρκινική, καρκινοπροφυλακτική και αντιμεταστατική δράση της κουρκουμίνης.

Η κουρκουμίνη και τα κουρκουμινοειδή αναφέρεται ότι μπορούν να παίξουν βελτιωτικό ρόλο στα επακόλουθα της εγκεφαλικής ισχαιμίας, όπως αυτό έχει αποδειχτεί σε πειραματόζωα. Όμως αυτό το ευεργετικό αποτέλεσμα βρίσκει περιορισμούς στους ανθρώπους, διότι η φυσική σκόνη κουρκουμίνης είναι λιποδιαλυτή, επιδεικνύει χαμηλή απορρόφηση από το έντερο και πτωχή βιοδιαθεσιμότητα στους ιστούς, μεταξύ των οποίων περιλάμβάνεται και ο εγκέφαλος [5].

Πρόσφατες έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι τα ευεργετικά οφέλη της κουρκουμίνης για την υγεία επεκτείνονται και πέρα από την ικανότητά της να θεραπεύει και να προλαβαίνει τον καρκίνο.

Η κουρκουμίνη και τα κουρκουμινοειδή είναι νευροπροστατευτικές ουσίες, όπως αυτό έχει αποδειχτεί σε προκλινικές έρευνες μοντέλων εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι νέες έρευνες δείχνουν ότι κουρκουμίνη έχει τη δυνατότητα να αναδομήσει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και να αποκαταστήσει τις εγκεφαλικές βλάβες μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω των πλειοτροπικών νευροπροστατευτικών ιδιοτήτων της [6].

Το νεοεπινοηθέν κουρκουμινοειδές πολλαπλού στόχου CNB-001, Επιδεικνύει ένα προφίλ υψηλότερης ασφαλείας και φαρμακοκινητικότητας με μελλοντική προοπτική να χρησιμοποιηθεί ως μονοθεραπεία ή συμπληρωματικά με τη θρομβόλυση για το οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο [6].

Σε τρέχουσες κλινικές μελέτες, οι οποίες γίνονται με την τήρηση των κανόνων της τέχνης μελετάται η δράση των νευροπροστατευτικών ουσιών μετά από θρομβόλυση. 

Γιαυτό το λόγο χορηγείται στους ασθενείς μέσα σε 3-4,5 ώρες μετά το ισχαιμικό συμβάν ο ενεργοποιητής ιστικού πλασμινογόνου [tissue plasminogen activator (tPA)] μαζί με την CNB-001 , παρά το γεγονός ότι η CNB-001 επηρεάζει in vitro τη δρασηριότητα του tPA, εν τούτοις η CNB-001 θα πρέπει να χορηγείται μετά τη θρομβόλυση για να προαχθεί η νευροπροστασία και αποκατάσταση του εγκεφάλου [6].

Η υπερχορήγηση κουρκουμά ή κουρκουμίνης δεν πυροδοτεί την πρόκληση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Παρά τούτο, υπάρχει η πιθανότητα να προκύψουν αλληλεπιδράσεις της κουρκουμίνης με τα φάρμακα που παίρνει ήδη ένας ασθενής (αντιπηκτικά) για το  εγκεφαλικό επεισόδιο (αντιπηκτικά, κλπ). Γιαυτό πάντοτε μελετώνται οι παρενέργειες και οι αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων που παίρνει ο ασθενής και της κουρκουμίνης.

Η κουρκουμίνη αυξάνει τη δραστηριότητα του μεταγραφικού παράγοντα Nrf2, και την έκφραση του HO-1 και προστατεύει τον εγκέφαλο από την εστιακή ισχαιμία σε πειραματόζωα [7]

Η οξειδωτική και κυτταροτοξική βλάβη παίζει σημαντικό ρόλο στην παθογένεση της εγκεφαλικής ισχαιμίας και μπορεί να αποτελέσει θεραπευτικό στόχο.
Έχει αποδειχτεί ότι η κουρκουμίνη διαθέτει εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, χωρίς οι μηχανισμοί δράσης της να έχουν διευκρινιστεί πλήρως.

Παρά τούτο είναι γνωστό ότι ο μεταγραφικός παράγοντας, πυρηνικός παράγοντας ερυθροειδούς 2-σχετιζόμενος παράγοντας 2 nuclear factor erythroid 2-related factor 2 (Nrf2) [συντονίζει την έκφραση των γονιδίων που που χρειάζονται για τον καθαρισμό των ελευθέρων ριζών, την αποτοξίνωση από τα ξενοβιωτικά και τη διατήρηση του δυναμικού της οξεοβασικής ισορροπίας.

Σε έρευνα που έγινε σε επίμυες Sprague-Dawley , αφού τους προκλήθηκε μόνιμη εστιακή εγκεφαλική ισχαιμία με απόφραξη της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας αξιολογήθηκε η έκφραση του Nrf2 και του HO-1 σε πειραματόζωα που τους χορηγήθηκε κουρκουμίνη και σε σε πειραματόζωα που δεν τους χορηγήθηκε κουρκουμίνη.

Μελετήθηκε η έκφραση στη διάρκεια του χρόνου του Nrf2 και HO-1 και ο ρόλος της κουρκουμίνης στην εγκεφαλική ισχαιμία, καθώς και ο πιθανός μηχανισμός δράσης της.
Βρέθηκε ότι μετά από 3 ώρες από την πρόκληση του ισχαιμικού εμφράκτου στους εγκεφάλους των πειραματοζώων ο Nrf2 και HO-1 είχαν απορρυθμιστεί σε γονιδιακό και πρωτεϊνικό επίπεδο με μέγιστο χρόνο απορρύθμισης, μετά από 24 ώρες.

Η χορήγηση κουρκουμίνης αύξησε τη δραστηριότητα του Nrf2 και του HO-1 του εγκεφαλικού ιστού των πειραματοζώων με εγκεφαλικό ισχαιμικό έμφρακτο, περιόρισε τον όγκο του εμφράγματος, το εγκεφαλικό περιεχόμενο σε νερό και τα συμπεριφορικά ελλείμματα. Συνεπώς ο Nrf2 μπορεί να αποτελέσει ένα στρατηγικό στόχο στη θεραπεία της ισχαιμίας του εγκεφάλου μετά από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο [7].

Σε άλλα πειράματα, που έγιναν σε ενήλικους αρσενικούς επίμυες Sprague-Dawley προκλήθηκε τεχνητή παροδική απόφραξη της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας, επί 60 λεπτά.
Η κουρκουμίνη που χορηγήθηκε στα ζώα περιόρισε σημαντικά το μέγεθος του εγκεφαλικού εμφράκτου και τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες στην τεχνητή απόφραξη της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας.

Όλα αυτά τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι η κουρκουμίνη προστατεύει τους νευρώνες από την ισχαιμική βλάβη. Σ’αυτό το νευροπροστατευτικό αποτέλεσμα συμμετέχει η βιοχημική οδός Akt/Nrf2.

Επιπλέον, ο Nrf2 συμμετέχει στο νευροπροστατευτικό αποτέλεσμα της κουρκουμίνης κατά του οξειδωτικού στρες [8].

Βελτίωση της εστιακής ισχαιμικής εγκεφαλικής βλάβης μέσω των αντιαποπτωτικών μηχανισμών της κουρκουμίνης [9]

Σε άλλη έρευνα , στην οποία προκλήθηκε τεχνητό εγκεφαλικό επεισόδιο σε επίμυες Sprague-Dawley η ενδοπεριτοναϊκή χορήγηση κουρκουμίνης περιόρισε σημαντικά τον όγκο του εμφράκτου και βελτίωσε τις νευρολογικές λειτουργίες των πειραματοζώων , σε σύγκριση με τις λειτουργίες και τα έμφρακτα πειραματοζώων στα οποία δεν χορηγήθηκε κουρκουμίνη.

Όπως αποδείχτηκε ότι η θεραπεία με κουρκουμίνη ελάττωσε τα επίπεδα της μαλονδιαλδεΰδης, του κυττοχρώματος c και την έκφραση της διασπασμένης κασπάσης, ενώ αύξησε την έκφραση του μιτοχονδριακού Bcl-2 [4].

Η αναστολή του οξειδωτικού στρες με τη χορήγηση κουρκουμίνης βελτιώνει την έκβαση της εστιακής εγκεφαλικής ισχαιμίας. Αυτό το νευροπροστατευτικό αποτέλεσμα πιθανόν προκαλείται μέσω αντιαποπτωτικών μηχανισμών της κουρκουμίνης [4].

Τα επιγενετικά αποπτελέσματα της κουρκουμίνης στην πρόληψη του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου [9]

Η κουρκουμίνη εκτός από την αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, καρκινοπροληπτική, αντιμεταστατική, αντιλιπιδαιμική, νευροπροστατευτική δράση της αποδείχτηκε ότι διαθέτει και επιγενετικές τροποποιητικές ιδιότητες.
Επιγενετική (epigenetics) είναι ο κλάδος της βιολογίας που μελετά όλες τις επίκτητες μεταβολές στην έκφραση των γονιδίων, οι οποίες ούτε απορρέουν, ούτε συνεπάγονται αλλαγές στο επίπεδο της αλληλουχίας του DNA.

Οι επιγενετικές έρευνες και μελέτες περιλαμβάνουν τη μεθυλίωση του DNA, τις τροποποιήσεις της ιστόνης και τους μηχανισμούς που βασίζονται στο RNA, οι οποίοι ρυθμίζουν τη γονιδιακή έκφραση χωρίς να τροποποιούν την αλληλουχία των γονιδίων.

Έχει αποδειχτεί ότι η κουρκουμίνη επηρεάζει τον καρκίνο τροποποιώντας επιγενετικές αλλαγές. Όμως, δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς ο ρόλος της κουρκουμίνης ως επιγενετικού παράγοντα στο εγκεφαλικό επεισόδιο με κλινικές μελέτες.

Ο λόγος που περιορίζει αυτή την έρευνα είναι η πτωχή βιοδιαθεσιμότητα που έχει η φυσική σκόνη κουρκουμίνης, όταν χορηγείται από το στόμα στους ανθρώπους.

Για να ερευνηθούν οι επιγενετικοί μηχανισμοί δράσης της κουρκουμίνης στις εγκεφαλικές βλάβες μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο απαιτείται η χορήγηση μορίων κουρκουμίνης που μέσω χημικής τροποποίησης να αυξηθεί η βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης και να κυκλοφορούν σε όλο το σώμα, όλο το εικοσιτετράωρο επαρκείς ποσότητες ελεύθερης κουρκουμίνης.

Έχει βρεθεί ότι η εγκύστωση της κουρκουμίνης υπό μορφή εξωσωμίων (exosomes) [νανοφυσαλίδες <200 nm)] επιδεικνύει θεραπευτικά αποτελέσματα στις νόσους του εγκεφάλου. Γιαυτό το λόγο τα εγκυστωμένα εξωσώμια κουρκουμίνης [curcumin-encapsulated exosomes] μαζί με ενεργοποιημένα εξωσώμια κουρκουμίνης [curcumin-primed exosomes], δηλαδή εξωσώμια που απελευθρώνονται από κύτταρα που έχουν καλλιεργηθεί με κουρκουμίνη, είναι απαραίτητο να ερευνηθούν ευρύτερα , ώστε να γίνει δυνατόν να χρησιμοποιηθούν στο εγκεφαλικό επεισόδιο [9].

Νευροπροστασία και κιναισθητική λειτουργική βελτίωση με κουρκουμίνη μετά από ενδεγκεφαλική αιμορραγία σε ποντικούς [10]

Η ενδεγκεφαλική αιμορραγία αντιπροσωπεύει το 15% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων και επιδεικνύει υψηλότερη θνησιμότητα από το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

.Αν και ο αιμορραγικός όγκος είναι ο παράγοντας κλειδί στην πρόγνωση της ενδεγκεφαλικής αιμορραγίας, σε διάφορες μελέτες έχει βρεθεί ότι αυτό τούτο το αιμάτωμα μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλου βαθμού εγκεφαλικό οίδημα, γύρω απ΄αυτό, το οποίο σχετίζεται με νευρολογικά ελλείματα των ασθενών [10, 11].

Η αυξημένη διαπερατότητα του αιματο-εγκεφαλικού φραγμού, ο οποίος παραμένει άθικτος για τη διέλευση μεγάλων μορίων για αρκετές πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση της εγκεφαλικής αιμορραγίας συμβάλλει στο σχηματισμό εγκεφαλικού οιδήματος, 12 ώρες αργότερα [12].

Είναι γνωστό όπως προαναφέρθηκε πιο πάνω ότι η κουρκουμίνη περιορίζει τη βλάβη των νευρώνων του εγκεφάλου πειραματοζώων, μετά μετά από ισχαιμικό εγκεφαλικό επισόδιο,  τραυματική εγκεφαλική βλάβη [13], και νόσο του Parkinson [14].

Όπως προαναφέρθηκε πιο πάνω, η κουρκουμίνη διαθέτει ταυτόχρονα πολλαπλές δράσεις, όπως η αντιοξειοδωτική, αντιφλεγμονώδης, αντικαρκινική, καρκινοπροστατευτική, αντιμεταστατική, νευροπροστατευτική, αντιαποπτωτική, αντιαγγειογενετική. Επιπλέον η κουρκουμίνη προλαβαίνει τις βλάβες του αιματεγκεφαλικού φραγμού και περιορίζει το οίδημα του εγκεφάλου [15-19].

Αυτές οι μελέτες έχουν οδηγήσει στη διενέργεια κλινικών μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη και στοχεύουν στην αντιμετυώπιση της νόσου του Alzheimer με τη χορήγηση κουρκουμίνης.

Στρατηγικές βελτίωσης της βιοδιαθεσιμότητας της κουρκουμίνης στους ιστούς και τον εγκέφαλο [5]

Μέσω κατάλληλης τεχνικής επινοήθηκε μορφή κουρκουμίνης που χορηγήθηκε ενδορρινικά σε επίμυες. Η μορφή αυτή κουρκουμίνης επιδεικνύει αξιόπιστη φαρμακοκινητική, βιοδιαθεσιμότητα αποτελεσματική εγκεφαλική στόχευση σε σύγκριση με τη χορήγηση κουρκουμινοειδών ενδοφλεβίως.

Η ενδορρινική χορήγηση κουρκουμίνης σε επίμυες, στούς οποίους προκλήθηκε εγκεφαλική ισχαιμία με απόφραξη της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας, επέδειξε βελτίωση της νευροσυμπεριφορικής δραστηριότητας (κινητικότητα και δύναμη σφιξίματος με την παλάμη) και ελάττωση του επιπέδου των κυτταροκινών (TNF-α και IL-1β) στα  πειραματόζωα, χωρίς να προκληθούν τοξικές παρενέργειες [5].

Περιορισμοί της δραστηριότητας της κουρκουμίνης, όταν χορηγείται από το στόμα [20]

Παρά το γεγονός των αποδεδειγμένων ευεργετικών δράσεων της κουρκουμίνης σε καλλιέργειες κυττάρων και σε πειραματόζωα, εν τούτοις η πτωχή συστηματική βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης εμπόδισε την κλινική εφαρμογή της στο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτό το γεγονός οδήγησε στην επινόηση τρόπων χορήγησης της κουρκουμίνης και τη σύνθεση μορφών κουρκουμίνης αυξημένης βιοδιαθεσιμότητας. Έτσι ο συνδυασμός φυσικής σκόνης κουρκουμίνης και πιπερίνης, όταν χορηγούνται από το στόμα αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης κατά 20 περίπου φορές με βάση την AUC ή κατά 2000% [20].

Μορφές κουρκουμίνη υψηλής βιοδιαθεσιμότητας

Οι νέες τεχνολογίες έχουν συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της βιοδιαθεσιμότητας της κουρκουμίνης με τη δημιουργία νέων μορφών υψηλής υδατοδιαλυτότητας. Πιστεύεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η βιοδιαθεσιμότητα μιας μορφής κουρκουμίνης, δημιουργούνται τόσο μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ελεύθερης κουρκουμίνης στην κυκλοφορία του αίματος και στους ιστικούς θεραπευτικούς στόχους, περιλαμβανομένου και του εγκεφάλου.

Η φυσική λιποδιαλυτότητα της κουρκουμίνης είναι η κύρια αιτία της δυσχερούς απορρόφησής της από το έντερο. Η πτωχή βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης οφείλεται επίσης στον ταχύ μεταβολισμό της στο ήπαρ και την ταχεία απέκκρισή της [21].

Οι μέγιστες συγκεντρώσεις ελεύθερης κουρκουμίνης στο πλάσμα του αίματος των ανθρώπων, ακόμη και όταν χορηγηθούν από το στόμα 10-12 γραμμάρια φυσικής σκόνης κουρκουμίνης είναι του χαμηλού επιπέδου των < 160 nmol/L [21].


Αιθέρια έλαια κουρκουμά [BCM-95CG]
Η χορήγηση κουρκουμίνης με αιθέρια έλαια κουρκουμά [BCM-95CG (Biocurcumax), αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης κατά 6,93 φορές με βάση την AUC ή 6930% σε σύγκριση με την αντίστοιχη δόση φυσικής κουρκουμίνης [22].

(ΑUC σημαίνει οι τιμές των επιπέδων κουρκουμίνης που έχουν απορροφηθεί στην κυκλόφορία του αίματος είναι βασισμένες στη χρονική καμπύλη στην περιοχή κάτω από τη συγκέντρωση στο πλάσματος [area under the plasma concentration-time curve (AUC)] ..

Μικροποιημένη κρυσταλλική κουρκουμίνη
Η χορήγηση μικροποιημένης κρυσταλλικής κουρκουμίνης [κουρκουμίνη εναιωρηματοποιημένη με κολλοειδή νανοσωματίδια (THERACURMIN)] αύξησε τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης κατά 27 περίπου φορές με βάση την AUC ή 2700% σε σύγκριση με την αντίστοιχη δόση φυσικής κουρκουμίνης [23].

Νανοσωματίδια κουρκουμίνης συμπαγούς λιπιδίου
Η χορήγηση νανοσωματιδίων συμπαγούς λιπιδίου (solid lipid nanoparticles) ή λιπιδοποιημένου εκχυλίσματος κουρκουμίνης (lipidated curcumin extract) (Curcumin SLCP, Longvida®). Αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης κατά 65 φορές με βάση την AUC ή 6500%. [24-26].

Φωσφολιπιδοποιημένη μορφή κουρκουμίνης
Η φωσφολιπιδοποιημένη μορφή κουρκουμίνης (Μeriva) αυξάνει την απορρόφηση των κουρκουμινοειδών κατά 29 φορές σε σύγκριση με την αντίστοιχη δόση φυσικής κουρκουμίνης με βάση την AUC ή 2900% [27].

Μικκυλιοποιημένη κουρκουμίνη (Curcugkel)
Οι κάψουλες του συμπληρώματος διατροφής Curcugkel περιέχουν υγρή μικκυλιοποιημένη κουρκουμίνη (NovaSOL®Curcumin), που έχει κατασκευαστεί με Γερμανική νανοτεχνογνωσία. Η υγρή μικκυλιακή κουρκουμίνη Curcugkel  έχει  μεγαλύτερη απορροφητικότητα και βιοδιαθεσιμότητα κατά 18.500%  ή 185 φορές από την απλή σκόνη κουρκουμίνης, με βάση την AUCαυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης κατά 185 φορές, με βάση την AUC  [28].

Το γεγονός ότι η υγρή μικκυλιοποιημένη κουρκουμίνη Curcugkel   διαθέτει κατά 185 φορές ή 18.500% μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από την αντίστοιχη ποσότητα φυσικής σκόνης κουρκουμίνης, την καθιστά ικανή να εξασφαλίζει θεραπευτικά επίπεδα ελεύθερης κουρκουμίνης, που φθάνουν σε όλους τους ιστούς του σώματος, περιλαμβανομένου και του εγκεφάλου. Συνεπώς μπορεί να χορηγηθεί στην πρόληψη του εγκεφαλικού αγγειακού επεισοδίου, αλλά και συμπληρωματικά, μετά τη θρομβόλυση.

Επιπλέον, οι Cmax,  (Μεγίστη συγκέντρωση στο πλάσμα) της κουρκουμίνης, που επιτυγχάνονται με μία μόνον δόση 500 mg κουρκουμινοειδών μικκυλιακής μορφής (410 mg κουρκουμίνη, 80mg διμεθόξυκουρκουμίνης και 10 mg δισδιμεθόξυκουρκουμίνη) είναι για τις γυναίκες 3.7 μmol/L (3700 nmol/L) και 2.6 μmol/L (2600 nmol/L) για τους άδρες. Aυτές οι τιμές είναι υψηλότερες από αυτές που παρατηρούνται μετά τη λήψη 8g φυσικής σκόνης κουρκουμίνης [28].

Η εντυπωσιακά αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα της μικκυλιακής κουρκουμίνης, που χορηγείται από το στόμα δεν επηρεάζει τις παραμέτρους ασφαλείας της κουρκουμίνης [28].

Λιγότερη ποσότητα από το 0.2% της δόσης μικκυλιακής κουρκουμίνης απεκκρίνεται στα ούρα μέσα σε 24 ώρες. Συνεπώς >98.8% της κουρκουμίνης απεκκρίνεται με τη χολή και τα κόπρανα ή μπορεί να διανέμεται στους ιστούς, όπoυ έχει τη δυνατότητα να ασκεί βιολογικές δραστηριότητες [28].

Μετά από αυτό, η υγρή μικκυλιακή μορφή κουρκουμίνης  (Curcugkel) ανοίγει νέους δρόμους για την απελευθέρωση ελεύθερης κουρκουμίνης σε φαρμακολογικές δόσεις και εφαρμογές της σε διάφορες κλινικές δοκιμές, καθώς και στο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μία κάψουλα Curcugkel περιέχει 670 mg υγρής μικκυλιακής κουρκουμίνης νανοτεχνογνωσίας (NovaSOL®Curcumin), που ισοδυναμεί με 36 mg καθαρής κουρκουμίνης, που αντιστοιχεί σε περίπου 8 gr φυσικής σκόνης κουρκουμίνης 95%).

Μία κάψουλα Curcugkel των 670mg νανοτεχνογνωσίας NovaSOL®Curcumin ισοδυναμεί με 16 δισκία ή κάψουλες φυσικής σκόνης κουρκουμίνης 80%.

Η δοσολογία του Curcugkel στους ενήλικους είναι μια κάψουλα ημερησίως, επί τρεις μήνες, που μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με την περίπτωση και την κρίση του θεράποντος ιατρού.



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Amarenco P, et al. Classification of stroke subtypes. Cerebrovasc Dis 2009;27(5):493-501.

2. NINDS Investigators. N Engl J Med 1995,333(24):1581-1587.

3. Ghosh N, Ghosh R, Bhat ZA, Mandal V, Bachar SC, Nima ND, Sunday OO, Mandal SC. Advances in herbal medicine for treatment of ischemic brain injury. Nat Prod Commun. 2014 Jul;9(7):1045-55.

4. Zhao J1, Yu S, Zheng W, Feng G, Luo G, Wang L, Zhao Y. Curcumin improves outcomes and attenuates focal cerebral ischemic injury via antiapoptotic mechanisms in rats. Neurochem Res. 2010 Mar;35(3):374-9. doi: 10.1007/s11064-009-0065-y. Epub 2009 Sep 23.

5. Ahmad N1, Ahmad I, Umar S, Iqbal Z, Samim M, Ahmad FJ. PNIPAM nanoparticles for targeted and enhanced nose-to-brain delivery of curcuminoids: UPLC/ESI-Q-ToF-MS/MS-based pharmacokinetics and pharmacodynamic evaluation in cerebral ischemia model. Drug Deliv. 2014 Sep 19:1-20. [Epub ahead of print]

6. Lapchak PA1. Neuroprotective and neurotrophic curcuminoids to treat stroke: a translational perspective. Expert Opin Investig Drugs. 2011 Jan;20(1):13-22. doi: 0.1517/13543784.2011.542410.

7. Yang C, Zhang X, Fan H, Liu Y. Curcumin upregulates transcription factor Nrf2, HO-1 expression and protects rat brains against focal ischemia. Brain Res. 2009 Jul 28;1282:133-41. doi: 10.1016/j.brainres.2009.05.009. Epub 2009 May 13.

8. Jingxian Wu, Qiong Li, Xiaoyan Wang, Shanshan Yu, Lan Li, Xuemei Wu, Yanlin Chen, Jing Zhao,* and Yong Zhao. Neuroprotection by Curcumin in Ischemic Brain Injury Involves the Akt/Nrf2 Pathway. PLoS One. 2013; 8(3): e59843.

9. Kalani A, Kamat PK, Kalani K, Tyagi N. Epigenetic impact of curcumin on stroke prevention. Metab Brain Dis. 2014 May 1. [Epub ahead of print]

10. Ropper A.H. Lateral displacement of the brain and level of consciousness in patients with an acute hemispheral mass. N. Engl. J. Med. 1986;314:953–958. [PubMed]

11. Zazulia A.R. Diringer M.N. Derdeyn C.P. Powers W.J. Progression of mass effect after intracerebral hemorrhage. Stroke. 1999;30:1167–1173. [PubMed]

12. Yang G.Y. Betz A.L. Chenevert T.L. Brunberg J.A. Hoff J.T. Experimental intracerebral hemorrhage: relationship between brain edema, blood flow, and blood–brain barrier permeability in rats. J. Neurosurg. 1994;81:93–102. [PubMed]

13. Wu A. Ying Z. Gomez–Pinilla F. Dietary curcumin counteracts the outcome of traumatic brain injury on oxidative stress, synaptic plasticity, and cognition. Exp. Neurol. 2006;197:309–317. [PubMed]

14. Wang M.S. Boddapati S. Emadi S. Sierks M.R. Curcumin reduces alpha-synuclein induced cytotoxicity in Parkinson's disease cell model. BMC Neurosci. 2010;11:57. [PMC free article] [PubMed]

15. Dohare P. Garg P. Jain V. Nath C. Ray M. Dose dependence and therapeutic window for the neuroprotective effects of curcumin in thromboembolic model of rat. Behav. Brain Res. 2008;193:289–297. [PubMed]

16. Jiang J. Wang W. Sun Y.J. Hu M. Li F. Zhu D.Y. Neuroprotective effect of curcumin on focal cerebral ischemic rats by preventing blood–brain barrier damage. Eur. J. Pharmacol. 2007;561:54–62. [PubMed]

17. Rathore P. Dohare P. Varma S. Ray A. Sharma U. Jagannathan N.R. Ray M. Curcuma oil: reduces early accumulation of oxidative product and is anti-apoptogenic in transient focal ischemia in rat brain. Neurochem. Res. 2008;33:1672–1682. [PubMed]

18. Thiyagarajan M. Sharma S.S. Neuroprotective effect of curcumin in middle cerebral artery occlusion induced focal cerebral ischemia in rats. Life Sci. 2004;74:969–985. [PubMed]

19. Zhao J. Yu S. Zheng W. Feng G. Luo G. Wang L. Zhao Y. Curcumin improves outcomes and attenuates focal cerebral ischemic injury via antiapoptotic mechanisms in rats. Neurochem. Res. 2010;35:374–379. [PubMed]

20. Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med. 1998 May;64(4):353-6.

21. Kurita T1, Makino Y. Novel curcumin oral delivery systems. Anticancer Res. 2013 Jul;33(7):2807-21.

22. Antony B1, Merina B, Iyer VS, Judy N, Lennertz K, Joyal S. A Pilot Cross-Over Study to Evaluate Human Oral Bioavailability of BCM-95CG (Biocurcumax), A Novel Bioenhanced Preparation of Curcumin.IndianJPharmSci. 2008 Jul-Aug;70(4):445-9. doi: 10.4103/0250-474X.44591.

23. SasakiH1, SunagawaY, TakahashiK, ImaizumiA, FukudaH, HashimotoT,WadaH, KatanasakaY, KakeyaH, FujitaM, HasegawaK, MorimotoT. Innovative preparation of curcumin for improved oral bioavailability. Biol Pharm Bull.2011;34(5):660-5.

24. DiSilvestro RA1, Joseph E, Zhao S, Bomser J. Diverse effects of a low dose supplement of lipidated curcumin in healthy middle aged people. Nutr J.2012 Sep 26;11:79. doi: 10.1186/1475-2891-11-79.

25. Nahar PP1, Slitt AL, Seeram NP. Anti-Inflammatory Effects of Novel Standardized Solid Lipid Curcumin Formulations. J Med Food. 2014 Dec 9. [Epub ahead of print]

26. Cox KH1, Pipingas A1, Scholey AB2. Investigation of the effects of solid lipid curcumin on cognition and mood in a healthy older population. J Psychopharmacol. 2014 Oct 2. pii: 0269881114552744. [Epub ahead of print]

27. Cuomo J1, Appendino G, Dern AS, Schneider E, McKinnon TP, Brown MJ,Togni S, Dixon BM. Comparative absorption of a standardized curcuminoid mixture and its lecithin formulation. JNatProd. 2011 Apr 5;74(4):664-9. doi: 10.1021/np1007262.Epub2011Mar 17.

28. Schiborr C, Kocher, A, Behnam D, Jandasek J, Toelstede S, Frank J. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes. Mol. Nutr. Food Res. 2014, 0, 1–12.



Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι  επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.



Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.curcumin.gr έχει βασιστεί στις ιατρικές γνώσεις και απόψεις του  Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, οι οποίες είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.curcumin.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.curcumin.gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής.



Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.












  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του curcumin.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.