Τα επωφελή αποτελέσματα της κουρκουμίνης στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας®

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach, Αικατερίνης Γκέλη - MD Ιατρός Ακτινολόγος

Curcugkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Curcugkel




Κατά την αναπαραγωγική περίοδο της ζωής της γυναίκας, αλλά και μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να εκδηλωθούν διάφορες παθολογικές διαταραχές, που μπορεί να οφείλονται στον τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες, ορμονικές διαταραχές και άλλες επιδράσεις. 

Οι συνηθέστερες από αυτές τις διαταραχές είναι η επώδυνη περίοδος, οι διαταραχές της περιόδου, η λευκόρροια, η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα, διάφοροι καρκίνοι της γυναίκας κλπ.
Οι διαταραχές αυτές αντιμετωπίζονται φαρμακευτικά ή χειρουργικά ή με άλλες θεραπευτικές μεθόδους.
Επειδή τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται θεραπευτικά μπορεί να συνοδεύονται και από παρενέργειες, γίνονται προσπάθειες διεθνώς να χρησιμοποιούνται φυσικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να δράσουν θετικά στο πάσχον όργανο ή να αποκαταστήσουν μια απορρυθμισμένη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας, χωρίς να βλάπτουν άλλους ιστούς ή να προκαλούν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Μια από αυτές τις φυσικές ουσίες που έχει ερευνηθεί εντατικά τα τελευταία 60 χρόνια είναι η κουρκουμίνη.

Η κουρκουμίνη, που αποτελεί το βασικό συστατικό της ξηρής σκόνης του ριζώματος του φυτού κουρκουμάς [Curcuma longa, Κουρκούμη η μακρά], διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αντικαρκινικές, καρκινοπροφυλακτικές, αντιμεταστατικές, ανοσοτροποποιητικές και άλλες ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες [1-3].

Κόνδυλοι του ριζώματος του φυτού Κουρκουμάς [Curcuma longa]

Ο κουρκουμάς εκτός από την κουρκουμίνη περιέχει επίσης διάφορα κουρκουμινοειδή και πτητικό αιθέριο έλαιο.
Όταν λέμε κουρκουμινοειδή εννοούμε την κουρκουμίνη, δημεθόξυκουρκουμίνη και δισδιμεθόξυκουρκουμίνη.

Στα κουρκουμινοειδή οφείλεται στο έντονο κιτρινοπορτοκαλί χρώμα του  κουρκουμά, που αποτελεί βασικό συστατικό του γνωστού καρυκεύματος κάρυ.

Η κουρκουμίνη είναι το σημαντικότερο συστατικό από ιατρικής απόψεως, του κουρκουμά, ενώ το αιθέριο έλαιο ευθύνεται για τη χαρακτηριστική οσμή του [4].

Ο θεραπευτικός ρόλος της κουρκουμίνης στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας.

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος και η γονιμότητα της γυναίκας εξαρτώνται από τα οιστρογόνα (θηλυκές ορμόνες). Έχει αποδειχτεί ότι η κουρκουμίνη ασκεί οιστρογονική δραστηριότητα, δηλαδή μιμείται τη δράση των οιστρογόνων [5].

Η κουρκουμίνη δρα ως ένα φυσικό ασθενές φυτοοιστρογόνο φυτικής προελέυσεως. Αυτή η δράση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί θεραπευτικά στις αναπαραγωγικές διαταραχές της γυναίκας [6].

Ευεργετικές δράσεις της κουρκουμίνης κατά τη διάρκεια της εμμήνου περιόδου.

Η κουρκουμίνη είναι γνωστό ότι ελαττώνει την ένταση και τον πόνο, που μπορεί να αισθάνονται μερικές γυναίκες, όταν έχουν περίοδο [7]. 
Η κουρκουμίνη διαθέτει αντισπασμωδικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να ανακουφίσουν τις

Σκόνη του ξηρού ριζώματος του Κουρκουμά [Curcuma longa]. To ζωηρό κιτρινοπορτοκαλί χρώμα της σκόνης  του κουρκουμά οφείλεται στην κουρκουμίνη

  επώδυνες κράμπες της περιόδου των γυναικών. 

Βεβαίως υπάρχουν και φάρμακα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Παρά τούτο η χρησιμοποίηση της κουρκουμίνης αποτελεί μια ασφαλή, χωρίς παρενέργειες φυσική επιλογή [8].

Οι έρευνες σε πειραματόζωα έχουν αποδείξει ότι η κουρκουμίνη ασκεί αντισπασμωδικό αποτέλεσμα στις συσπάσεις των λείων μυικών ινών της μήτρας, περιορίζοντας την ένταση και την συχνότητά τους.

Πολλές γυναίκες παραπονούνται για πόνους στη μέση ή πόνους σε ολόκληρο το σώμα, που σχετίζονται με την έμμηνο περίοδο.
Προκειμένου να ανακουφιστούν από τις επώδυνες ενοχλήσεις τους, οι γυναίκες καταφεύγουν στη χρήση των αναλγητικών, που τα αγοράζουν ακόμη και από τα περίπτερα.

Τα αναλγητικά ή παυσίπονα φάρμακα, όπως τα μη στερινοειδή  αναλγητικά, όταν χρησιμοποιούνται χωρίς προστασία του στομάχου, από κάποιο γαστροπροστατευτικό φάρμακο, μπορεί να προκαλέσουν από γαστρίτιδα, έως τη γαστρορραγία, καθώς και άλλες παρενέργειες από τους νεφρούς.

Τα υποτιθέμενα αθωότερα αναλγητικά που περιέχουν παρακεταμόλη (Depon) μπορεί να προκαλέσουν ηπατική βλάβη.

Η κουρκουμίνη ως φυσική ισχυρή αντιφλεγμονώδης ουσία ανακουφίζει  τον πόνο, με τους ίδιους μηχανισμούς με τους οποίους δρουν τα φάρμακα- αναλγητικά, χωρίς να προκαλεί όμως παρενέργειες.

Κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου μια ανισορροπία μεταξύ των θηλυκών ορμονών, όπως η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα, μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια μεγάλης ποσότητας αίματος, κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Την κατάσταση αυτή την αντιμετωπίζουν οι γυναικολόγοι, χορηγώντας μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα με στόχο την ελάττωση της ροής του αίματος.

Η κουρκουμίνη δρα όπως τα μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, δηλαδή αναστέλλει τη βιοσύνθεση των προσταγλανδινών και αυτό μπορεί να εξηγήσει την ανακούφηση που προκαλεί στις γυναίκες με επώδυνη περίοδο η κουρκουμίνη, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες [9].
Οι προσταγλανδίνες είναι χημικές ουσίες που διεγείρουν την παραγωγή μυικών συστολών της μήτρας και συμβάλουν στην πρόκληση πόνου και φλεγμονής.

Η κουρκουμίνη αποκαθιστά το φυσιολογικό σχήμα και την ομαλή λειτουργία της μήτρας.
Μερικοί υποστηρίζουν την άποψη ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των γυναικείων ορμονών, που ευθύνονται για τις διαταραχές της εμμήνου περιόδου.

Η δράση της κουρκουμίνης στην εξομάλυνση της περιόδου.

Η κουρκουμίνη έχει και εμμηναγωγό ιδιότητα, δηλαδή διεγείρει την έμμηνο ροή, διότι αυξάνει τη ροή του αίματος στα αγγεία της γυναικείας πυέλου και της μήτρας. Γιαυτό χορηγείται και στην αμμηνόρροια (απουσία περιόδου) [10].

Η κουρκουμίνη καθαρίζει και μετακινεί το λιμνάζον αίμα, με επακόλουθο την εξομάλυνση της περιόδου.

Ένα άλλο ευεργετικό αποτέλεσμα της κουρκουμίνης προκύπτει από το γεγονός ότι δρα ως ήπιο, υποστηρικτικό διεγερτικό της μήτρας (μητροσυσταλτικό).
Τα μητροσυσταλτικά είναι φάρμακα που προκαλούν συστολές στη μήτρα ή αυξάνουν τη συχνότητα και την ένταση των συσπάσεων ή συστολών της.

Γιαυτό το λόγο οι έγκυες και οι μητέρες στη γαλουχία, ποτέ δεν χρησιμοποιούν κουρκουμίνη, χωρίς πρώτα να συμβουλευτούν το ή τη γυναικολόγο τους.

Αντιμετώπιση της λευκόρροιας με κουρκουμίνη

Με τον όρο λευκόρροια χαρακτηρίζεται η παρουσία λευκωπού, ή κιτρινωπού απεκκρίματος του κόλπου της γυναίκας.
Το πρόβλημα της λευκόρροιας μπορεί να υφίσταται επί έτη, αφορά αρκετές γυναίκες και πιστεύεται ότι για την πρόκλησή της ευθύνονται ποικίλοι παράγοντες , όπως η ορμονική ανισορροπία.

Η κουρκουμίνη μπορεί να δράσει ευεργετικά κατά της λευκόρροιας. Μπορεί να βράσει μια γυναίκα επί 10 λεπτά, 10 γραμμάρια κουρκουμά με νερό, το αφήνει να κρυώσει και να κάνει κολπικές πλύσεις 3-4 φορές την ημέρα για 10 ή περισσότερες ημέρες. Πιστεύεται ότι αυτή η μέθοδος δίδει μακροχρόνια αποτελέσματα [11].

Αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης με κουρκουμίνη

Ενδομητρίωση είναι μια νόσος κατά την οποία κύτταρα του ενδομητρίου (δηλαδή κύτταρα του βλεννογόνου που καλύπτει την εσωτερική κοιλότητα της μήτρας) αναπτύσσονται σε ιστούς έξω από την κοιλότητα της μήτρας.
Η ενδομητρίωση αφορά περίπου το 15% του γυναικείου πληθυσμού της αναπαραγωγικής ηλικίας και είναι αιτία στειρότητας της γυναίκας.

Η ακριβής αιτία της ενδομητρίωσης δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.  Πιστεύεται όμως ότι το οξειδωτικό στρες και οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να  παίξουν σημαντικούς ρόλους στην πρόκληση της νόσου.

Το οξειδωτικό στρες προκύπτει από την ανισορροπία μεταξύ των προοξειδωτικών (ουσίες που προκαλούν οξειδωτικό στρες) και των αντιοξειδωτικών συστημάτων άμυνας του οργανισμού.

Τα προοξειδωτικά δημιουργούνται και δρουν μέσω ποικίλων βιοχημικών οδών του σώματος, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η διαδικασία που σχετίζεται με την ανάπτυξη του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.
Επίσης, όταν τα προοξειδωτικά υπερπαράγονται μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες και να οδηγήσουν στην πρόκληση διαφόρων νόσων.

Η κουρκουμίνη αναφέρεται ότι ανακόπτει την ανάπτυξη των κυττάρων του ενδομητρίου, τροποποιώντας την έκκριση των οιστρογόνων [12].

Η κουρκουμίνη διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση , που μπορεί να αξιοποιηθεί κατά της στειρότητας, που οφείλεται στο οξειδωτικό στρες που μπορεί να υπάρχει στο ενδομήτριο [13, 14].

Κουρκουμίνη και ινομυώματα της μήτρας

Τα ινομυώματα είναι μη καρκινικοί όγκοι που αναπτύσσονται στα τοιχώματα της μήτρας. Μία στις 5 γυναίκες εμφανίζει ινομυώματα κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής της ηλικίας.
Το 20-80% των γυναικών εκδηλώνει ινομυώματα στην ηλικία των 50 ετών. Η συνήθης θεραπεία των ινομυωμάτων είναι η ορμονική και η χειρουργική ή με την εφαρμογή χειρουργικών υπερήχων.

Tα ινομυώματα της μήτρας είναι πρόβλημα για τις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας , διότι μπορεί να δημιουργήσουν πολλαπλές αιμορραγίες και πόνους, με επακόλουθο να επηρεάζεται η ποιότητα της ζωής των γυναικών [15].

Έχει βρεθεί ότι η κουρκουμίνη μπορεί να ανακόψει την αύξηση των κυττάρων που συνιστούν τα ινομυώματα της μήτρας και να προλάβει τον πολλαπλασιασμό τους. Αυτό το θεραπευτικό αποτέλεσμα αποδίδεται στην αντιφλεγμονώδη δράση της κουρκουμίνης [16].

Δράση της κουρκουμίνης κατά του συνδρόμου τοξικού shock

Το σύνδρομο τοξικού σοκ [Toxic shock syndrome] είναι μια κατάσταση, που οφείλεται σε τοξίνες βακτηριδίων, η οποία αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει στο μοιραίο μια γυναίκα με περίοδο. Επιρρεπείς σ΄αυτό το σύνδρομο είναι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν υπεραπορροφητικά κολπικά ταμπόνς ή αφήνουν για μακρό χρονικό διάστημα κάποιον ταμπόν στον κόλπο τους.

Σύνδρομο τοξικού σοκ μπορεί επίσης να προκληθεί σε άτομα με εκτεταμένα εγκαύματα, δερματικές λοιμώξεις και μετά από μια χειρουργική επέμβαση. Το 1/3 των περιπτώσεων συνδρόμου τοξικού σοκ αφορά γυναίκες κάτω των 19 ετών. Στην κλινική εικόνα του συνδρόμου τοξικού σοκ περιλαμβάνεται συνήθως ο υψηλός πυρετός , ο έμετος, εξάνθημα, υπόταση κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Σε μια μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα (κουνέλια) στη Μινεζότα των ΗΠΑ ερευνήθηκε η δράση της κουρκουμίνης στο σύνδρομο του τοξικού σοκ. Βρέθηκε ότι η κουρκουμίνη δεν ήταν  τοξική για τα κύτταρα του βλεννογόνου του κόλπου και ότι ανέκοπτε τη λοίμωξη και περιόριζε τη φλεγμονή εξ αιτίας της. 

Αυτά τα αποτελέσματα οφείλονταν στην αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση της κουρκουμίνης. Η κουρκουμίνη περιόρισε το σύνδρομο του τοξικού σοκ και το θανατηφόρο αποτέλεσμά του στα κουνέλια κατά 60%.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δηλώνουν ότι η κουρκουμίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ασφαλώς χορηγούμενη τοπικά στον κόλπο.

Μέχρι σήμερα  δεν έχει κυκλοφορήσει κάποια ενδοκολπική αλοιφή ή υπόθετο κουρκουμίνης γι΄αυτό το σκοπό, διότι απαιτείται να γίνουν πρώτα κλινικές μελέτες σε γυναίκες με το σύνδρομο.

Προς το παρόν μπορεί να χορηγηθεί κουρκουμίνη από το στόμα προληπτικά ή συμπληρωματικά με όλες τις επείγουσες φαρμακευτικές παρεμβάσεις του γυναικολόγου [17].

Γυναικείοι καρκίνοι και κουρκουμίνη

Η αποδεδειγμένη αντικαρκινική, καρκινοπροφυλακτική και αντιμεταστατική δράση της κουρκουμίνης έχει επιδειχτεί σε καλλιέργειες διαφόρων τύπων κυττάρων και σε πειραματόζωα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές μελέτες σε ανθρώπους [18].

Οι έρευνες απέδειξαν ότι τα κουρκουμινοειδή, που είναι τα συστατικά του κουρκουμά μπορούν να προλάβουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού και προλαβαίνουν τη δημιουργία οστικών μεταστάσεων αναστέλλοντας στα καρκινικά κύτταρα του μαστού την έκκριση βιοχημικών παραγόντων που είναι απαραίτητοι για την εξάπλωση του καρκίνου σε άλλα όργανα [19].

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι γυναίκες των Ινδιών επιδεικνύουν τη μικρότερη συχνότητα καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με τους γυναικείους πληθυσμούς άλλων χωρών.  
Ο πληθυσμός των Ινδιών καταναλίσκει καθημερινά τις μεγαλύτερες ποσότητες κουρκουμά σε σύγκριση με τους λοιπούς πληθυσμούς της γης, ενώ οι Ινδίες είναι η πρώτη χώρα σε παραγωγή κουρκουμά παγκοσμίως [19].

Η κουρκουμίνη υπεισέρχεται σε διάφορους μοριακούς μηχανισμούς, που συμμετέχουν στον κύκλο ζωής των κυττάρων, στην αγγειογένεση και τη δημιουργία μεταστάσεων.
Επίσης έχει επιδειχτεί η αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης, όταν χορηγείται συμπληρωματικά σε συνδυασμό με τα συμβατικά χημειοθεραπευτικά αντικαρκινικά φάρμακα [20].

Οι κουρκουμίνη και οι διάφορες μορφές της, δρώντας με πολυλειτουργικούς μηχανισμούς έχουν επιδείξει ότι αναστέλλουν την αύξηση καρκινικών κυττάρων σε καλλιέργειες.

Επίσης, η κουρκουμίνη δρα και κατά του πρωτοπαθούς επιθηλιακού καρκίνου της ωοθήκης, που είναι ανθεκτικός στην χορήγηση πλατίνας και σε μοντέλα καρκινικών κυττάρων/ξενομοσχευμάτων που επιδεικνύουν πολλαπλή φαρμακευτική αντίσταση.
Η ταυτόχρονη χορήγηση κουρκουμίνης με τα χημειοθεραπευτικά πλατίνη-ταξάνη επιδεικνύει συνεργικό αποτέλεσμα, ευαισθητοποιεί τα ανθεκτικά κύτταρα προς τα φάρμακα και ελαττώνει την αποτελεσματική βιολογική τους δόση.

Από τις αποδείξεις που έχουν συσσωρευτεί μέχρι τώρα, η ασφάλεια της κουρκουμίνης και η απουσία παρενεργειών της, θα μπορούσε να θεωρηθεί μια επωφελής των στρατηγικών που χρησιμοποιούνται κατά του καρκίνου της ωοθήκης και ιδιαιτέρως κατά του πρωτοπαθούς επιθηλιακού υποτροπιάζοντος καρκίνου της ωοθήκης που είναι ανθεκτικός στην πλατίνα ή την ανθεκτική νόσο σε πολλαπλά αντικαρκινικά φάρμακα [21].

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας σχετίζεται με λοίμωξη με τον υψηλού κινδύνου ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων [Human papilloma viruses (HPVs)], που κωδικοποιεί τις ογκοπρωτεϊνες E6 και E7.
Η οιστραδιόλη θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την πρόκληση του καρκίνου του τραχήλου και έχει αποδειχτεί ότι παίζει συνεργικό ρόλο με τις ιικές ογκοπρωτείνες [22].

Η κουρκουμίνη τροποποιεί τους μοριακούς μηχανισμούς που δημιουργούνται στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και σχετίζονται με τον HPV.

Αυτά τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι η κουρκουμίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένας αποτελεσματικός χημειοπροφυλακτικός και θεραπευτικός παράγοντας για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.[23].

Η κουρκουμίνη ανακόπτει τον πολλαπλασιασμό και την απόπτωση των κυττάρων του ανθρώπινου καρκινώματος του ενδομητρίου ελαττώνοντας την έκφραση των ανδρογονικών υποδοχέων μέσω της σηματοδοτικής οδού Wnt [24]

Κάψουλες κουρκουμίνης και κρέμα κουρκουμίνης μαζί με διάφορα άλλα βότανα, χορηγούμενα ενδοκολπικά, επί 30 ημέρες (όχι τις ημέρες της περιόδου) βρέθηκε ότι καθαρίζουν τον ιό HPV σε ποσοστά 87.7% και 81.3% αντιστοίχως, χωρίς σοβαρές παρενέργειες (ήπιος έως μέτριος κολπικός ερεθισμός, κνησμός) [25].

Αντισυλληπτική δράση της κουρκουμίνης.

Η κουρκουμίνη όταν εφαρμόζεται ενδοκολπικά επιδεικνύει αντισυλληπτικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι αναστρέψιμο.

Η κουρκουμίνη μπορεί να μπλοκάρει τη λειτουργία του σπέρματος και την ανάπτυξη βακτηριδίων και μυκήτων. Μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό φυσικό μη στεροειδές αντισυλληπτικό προϊόν κατά των κολπικών λοιμώξεων με αντισυλληπτική και σπερματοκτόνο δράση [26-29].

Η κουρκουμίνη έχει επιδείξει ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, όπου χορηγήθηκε θεραπευτικά αλλά μέχρι τώρα ο φαρμακευτικός της ρόλος ήταν περιορισμένος εξαιτίας της πτωχής απορροφητικότητας και βιοδιαθεσιμότητας που επιδεικνύει στους ανθρώπους, όταν παίρνεται από το στόμα. Αυτό οφείλεται στην πτωχή υδατοδιαλυτότητά της, τη γρήγορη απομάκρυνσή της από τον οργανισμό, την ανεπάρκεια των συγκεντρώσεων της ελεύθερης κουρκουμίνης στους ιστούς και τη διάσπασή της σε αλκαλικό περιβάλλον [30].

Προειδοποιήσεις για τη χρήση της κουρκουμίνης και του κουρκουμά

Τα ευεργετικά για την υγεία αποτελέσματα της κουρκουμίνης είναι πολυάριθμα. Παρά τούτο θα πρέπει πάντοτε ο γιατρός που χορηγεί κουρκουμίνη ή σκόνη κουρκουμά, αλλά και ο ασθενής που τα εφοδιάζεται μόνος του να έχει υπόψη του, ότι ο κουρκουμάς και η κουρκουμίνη μπορεί σπανίως να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Επίσης αντιδράσεις μπορεί να εκδηλώσει κάποιο άτομο που πήρε υπερβολικά μεγάλη δόση.
Στις παρακάτω καταστάσεις η κουρκουμίνη και ο κουρκουμάς πρέπει να χορηγούνται προσεκτικά.

  • Εγκυμοσύνη και γαλουχία.
  • Ο διαβήτης στην περίπτωση που ο πάσχων παίρνει αντιπηκτικά.
  • Μερικές μέρες πριν από μια χειρουργική επέμβαση πρέπει να διακόπτεται η λήψη κουρκουμίνης ή κουρκουμά.
  • Σε περίπτωση χολολιθίασης ή απόφραξης των χοληφόρων οδών δεν χορηγείται κουρκουμίνη ή κουρκουμάς.
  • Γαστρεντερικές διαταραχές
  • Σε περίπτωση λήψης αντιπηκτικών φαρμάκων ή φαρμάκων για τη θεραπεία του έλκους του στομάχου (αναστολείς ιόντων πρωτονίων) αποφεύγεται η χρήση κουρκουμίνης.


Οι δυσκολίες της θεραπευτικής εφαρμογής της κουρκουμίνης στους ανθρώπους. εξ αιτίας της πτωχής απορροφητικότητάς της από το έντερο, φαίνεται ότι σήμερα έχουν ξεπεραστεί με τη δημιουργία διαφόρων μορφών κουρκουμίνης υψηλής βιοδιαθεσιμότητας, με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας.
Συγκεκριμένα η  δημιουργία υγρής μικκυλιακής μορφήw κουρκουμίνης, που κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής με την ονομασία Curcugkel  διαθέτει  18.500% μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από τη φυσική σκόνη κουρκουμίνης, με βάση την AUC [31]. 

AUC [(Αrea Under the Curve) είναι η επιφάνεια κάτω από την καμπύλη συγκέντρωσης της κουρκουμίνης στο πλάσμα-χρόνο.

H AUC, ανεξάρτητα από την οδό χορήγησής της κουρκουμίνης σχετίζεται με την έκταση της απορρόφησης και είναι πάντοτε ανάλογη της ποσότητας της κουρκουμίνης, που φθάνει στη γενική κυκλοφορία του αίματος.

Οι κάψουλες Curcugkel, της υγρής μικκυλιακής μορφής κουρκουμίνης, που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι Γερμανικής νανοτεχνογνωσίας (NovaSOL®Curcumin) και εξασφαλίζουν στο ανθρώπινο σώμα την παρουσία ελεύθερης κουρκουμίνης όλο το 24ωρο, χωρίς να επηρεάζει τοξικά την ηπατική και νεφρική λειτουργία [31].

Αυτή η νέα μορφή κουρκουμίνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ασφαλούς χορήγησης κουρκουμίνης σε κλινικές μελέτες. Με τις μελέτες θα μπορούσε να αποδειχτεί η θεραπευτική αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης σε εκείνες τις ανθρώπινες παθήσεις, που ήδη έχει αποδειχτεί η δράση της κουρκουμίνης σε εργαστηριακό επίπεδο και σε πειραματόζωα.

Το Curcugkel χορηγείται σε δόση της μιάς κάψουλας ημερησίως ή δόση καθορίχεται από τον θεράποντα ιατρό ανάλογα με τη γυναικολογική διαταραχή της κάθε ασθενούς.

Tο Curcugkel σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 25.11 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση
1. Creţu E1, Trifan A, Vasincu A, Miron A..Plant-derived anticancer agents - curcumin in cancer prevention and treatment. Rev Med Chir Soc Med Nat Iasi. 2012 Oct-Dec;116(4):1223-9.
2. Debasish Bandyopadhyay Farmer to pharmacist: curcumin as an anti-invasive and antimetastatic agent for the treatment of cancer1 Front Chem. 2014; 2: 113.
Published online 2014 Dec 23.
3. Gautam SC1, Gao X, Dulchavsky S. Immunomodulation by curcumin. Adv Exp Med Biol. 2007;595:321-41.
4. Rathore P1, Dohare P, Varma S, Ray A, Sharma U, Jagannathan NR, Ray M. Curcuma oil: reduces early accumulation of oxidative product and is anti-apoptogenic in transient focal ischemia in rat brain. Neurochem Res. 2008 Sep;33(9):1672-82. Epub 2007 Oct 23.
5. Bachmeier BE1, Mirisola V, Romeo F, Generoso L, Esposito A, Dell'eva R, Blengio F, Killian PH, Albini A, Pfeffer U. Reference profile correlation reveals estrogen-like trancriptional activity of Curcumin. Cell Physiol Biochem. 2010;26(3):471-82. doi: 10.1159/000320570. Epub 2010 Aug 24.
6. Bachmeier BE1, Mirisola V, Romeo F, Generoso L, Esposito A, Dell'eva R, Blengio F, Killian PH, Albini A, Pfeffer U. Reference profile correlation reveals estrogen-like trancriptional activity of Curcumin. Cell Physiol Biochem. 2010;26(3):471-82. doi: 10.1159/000320570. Epub 2010 Aug 24.
7. Nurullahoglu KE, Okudan N, Belviranli M, Oz M. The comparison of preemptive analgesic effects of curcumin and diclofenac. Bratisl Lek Listy. 2014;115(12):757-60.
8. Shashi Alok, Sanjay Kumar Jain, Amita Verma, Mayank Kumar, Alok Mahor, Monika Sabharwal. Herbal antioxidant in clinical practice: A review. Asian Pac J Trop Biomed. 2014 January; 4(1): 78–84.
9. Koeberle A1, Northoff H, Werz O. Curcumin blocks prostaglandin E2 biosynthesis through direct inhibition of the microsomal prostaglandin E2 synthase-1. Mol Cancer Ther. 2009 Aug;8(8):2348-55. doi: 10.1158/1535-7163.MCT-09-0290. Epub 2009 Aug 11.
10. Pari L, Tewas D, Eckel J. Role of curcumin in health and disease. Arch Physiol Biochem. 2008 Apr;114(2):127-49. doi: 10.1080/13813450802033958 .
11. Naz RK1, Lough ML2. Curcumin as a potential non-steroidal contraceptive with spermicidal and microbicidal properties. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2014 May;176:142-8. doi: 10.1016/j.ejogrb.2014.01.024. Epub 2014 Apr 1.
12. Jana S1, Paul S, Swarnakar S. Curcumin as anti-endometriotic agent: implication of MMP-3 and intrinsic apoptotic pathway. Biochem Pharmacol. 2012 Mar 15;83(6):797-804. doi: 10.1016/j.bcp.2011.12.030. Epub 2011 Dec 29.
13. Sai Kong, Yue-Hui Zhang, Chen-Fang Liu, Ilene Tsui, Ying Guo, Bei-Bei Ai, Feng-Juan Han The Complementary and Alternative Medicine for Endometriosis: A Review of Utilization and Mechanism. Evid Based Complement Alternat Med. 2014; 2014: 146383. Published online 2014 February 19.
14. Ying Zhang, Hong Cao, Zheng Yu, Hai-Ying Peng, Chang-jun Zhang. Curcumin inhibits endometriosis endometrial cells by reducing estradiol production .Iran J Reprod Med. 2013 May; 11(5): 415–422.
15. Anne Zimmermann, David Bernuit, Christoph Gerlinger, Matthias Schaefers, Katharina Geppert. Prevalence, symptoms and management of uterine fibroids: an international internet-based survey of 21,746 women. BMC Womens Health. 2012; 12: 6. Published online 2012 March 26.
16. Tsuiji K1, Takeda T, Li B, Wakabayashi A, Kondo A, Kimura T, Yaegashi N. Inhibitory effect of curcumin on uterine leiomyoma cell proliferation. Gynecol Endocrinol. 2011 Jul;27(7):512-7. doi: 10.3109/09513590.2010.507287. Epub 2010 Jul 30.
17. Matthew M. Schaefers,1 Laura M. Breshears,1 Michele J. Anderson,1 Ying-Chi Lin,5 Alex E. Grill,2 Jayanth Panyam,2 Peter J. Southern,3 Patrick M. Schlievert,4 and Marnie L. Peterson1,3,* Epithelial Proinflammatory Response and Curcumin-Mediated Protection from Staphylococcal Toxic Shock Syndrome Toxin-1 PLoS One. 2012; 7(3): e32813.
18. Kuttan G1, Kumar KB, Guruvayoorappan C, Kuttan R. Antitumor, anti-invasion, and antimetastatic effects of curcumin. Adv Exp Med Biol. 2007;595:173-84.
19. Laura E. Wright,a Jen B. Frye,a Bhavana Gorti,a Barbara N. Timmermann,b and Janet L. Funka Bioactivity of Turmeric-Derived Curcuminoids and Related Metabolites in Breast Cancer. Curr Pharm Des. 2013; 19(34): 6218–6225.
20. Kumar P, Kadakol A, Shasthrula P, Mundhe NA, Jamdade VS, Barua CC, Gaikwad AB1. Curcumin as an Adjuvant to Breast Cancer Treatment. Anticancer Agents Med Chem. 2015 Jan 1. [Epub ahead of print]
21. Terlikowska KM1, Witkowska AM2, Zujko ME3, Dobrzycka B4, Terlikowski SJ5. Potential application of curcumin and its analogues in the treatment strategy of patients with primary epithelial ovarian cancer. Int J Mol Sci. 2014 Nov 25;15(12):21703-22. doi: 10.3390/ijms151221703.
22. Singh M1, Singh N. Curcumin counteracts the proliferative effect of estradiol and induces apoptosis in cervical cancer cells. Mol Cell Biochem. 2011 Jan;347(1-2):1-11. doi: 10.1007/s11010-010-0606-3. Epub 2010 Oct 13.
23. Maher DM1, Bell MC, O'Donnell EA, Gupta BK, Jaggi M, Chauhan SC.
Curcumin suppresses human papillomavirus oncoproteins, restores p53, Rb, and PTPN13 proteins and inhibits benzo[a]pyrene-induced upregulation of HPV E7. Mol Carcinog. 2011 Jan;50(1):47-57. doi: 10.1002/mc.20695.
24. Feng W1, Yang CX, Zhang L, Fang Y, Yan M. Curcumin promotes the apoptosis of human endometrial carcinoma cells by downregulating the expression of androgen receptor through Wnt signal pathway. Eur J Gynaecol Oncol. 2014;35(6):718-23.
25. Basu P1, Dutta S, Begum R, Mittal S, Dutta PD, Bharti AC, Panda CK, Biswas J, Dey B, Talwar GP, Das BC. Clearance of cervical human papillomavirus infection by topical application of curcumin and curcumin containing polyherbal cream: a phase II randomized controlled study. Asian Pac J Cancer Prev. 2013;14(10):5753-9.
26. Naz RK1. Can curcumin provide an ideal contraceptive? Mol Reprod Dev. 2011 Feb;78(2):116-23. doi: 10.1002/mrd.21276.
27. Naz RK, Lough ML. Curcumin as a potential non-steroidal contraceptive with spermicidal and microbicidal properties. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2014 May;176:142-8
28. Garg, S. K., Mathur V. S. and Chaudhury, R. R., Screening of Indian plants for antifertility activity. Indian J. Exp. Biol., 1978, 16, 1077–1079.
29. Rithaporn, T., Monga, M. and Rajasekharan, M., Curcumin: a potential vaginal contraceptive. Contraception, 2003, 68, 219–223
30. Sajomsang W1, Gonil P2, Saesoo S2, Ruktanonchai UR2, Srinuanchai W2, Puttipipatkhachorn S3. Synthesis and anticervical cancer activity of novel pH responsive micelles for oral curcumindelivery. Int J Pharm. 2014 Dec 30;477(1-2):261-72. doi: 10.1016/j.ijpharm.2014.10.042. Epub 2014 Oct 18.
31. Schiborr C1, Kocher A, Behnam D, Jandasek J, Toelstede S, Frank J. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes. Mol Nutr Food Res. 2014 Mar;58(3):516-27. doi: 10.1002/mnfr.201300724. Epub 2014 Jan 9.


Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι  επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.



Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.curcumin.gr έχει βασιστεί στις ιατρικές γνώσεις και απόψεις του  Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, οι οποίες είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.curcumin.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.curcumin.gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής.



Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.












  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του curcumin.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.