Η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει την ολική χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, την LDL και την ΗDL στο αίμα©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach, Αικατερίνης Γκέλη - MD Ιατρός Ακτινολόγος

Curcugkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Curcugkel




Συγγραφείς: Δρ  Δημήτριος Ν. Γκέλης, Αικατερίνη Γκέλη, Δρ Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, 
Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε το 2011 από τους Neha A., Mishra P.C. η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) και τριγλυκεριδίων στον ορό σε ασθενείς με υπερλιπιδαιμία, αλλά δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στα επίπεδα της HDL του ορού[1].
  
Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Ερευνητής, Συγγραφέας

Κόρινθος 20131, Τηλ. 2741026658, 6944280764

www.gelis.gr     www.pharmagel.gr    pharmage@otenet.gr

Aικατερίνη Γκέλη, Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια Παπαληγούρα 16, Άσσος Κορινθίας, τηλ 6944644820 kgkeli@hotmail.com
Δρ Τριανταφύλλου Κωνσταντίνος

Καρδιοχειρουργός, Συντονιστής-Διευθυντής του Καρδιοχειρουργικού τμήματος του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών

Η κουρκουμίνη, μέσω του ελέγχου της απορρόφησης, της συσσώρευσης και της μεταφοράς της χοληστερόλης, μπορεί να μειώσει  αποτελεσματικά το επίπεδο των λιπιδίων του αίματος[1].
Το 2018 ο Zou J και οι συνεργάτες ερεύνησαν την εντερική απορρόφηση της κουρκουμίνης και τη μείωση των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος.
 
Οι εν λόγω ερευνητές τάισαν ποντίκια ApoE −/− με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά. Αυτή τη διατροφή τη χορήγησαν σε μια ομάδα πειραματοζώων μόνη της, ενώ σε μιαν άλλη ομάδα χορήγησαν την ίδια λιπαρή διατροφή σε συνδυασμό με κουρκουμίνη. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έδειξαν  ότι, η συσσώρευση χοληστερόλης στην αορτή, η απορρόφηση χοληστερόλης στο λεπτό έντερο και ο βαθμός αθηρωματοσκλήρυνσης  μειώθηκαν αντίστοιχα, κατά 56%, 51% και 45%, [2]
  
Ο Qin S.,  και οι συνεργάτες (2017) διαπίστωσαν ότι, η κουρκουμίνη μπορεί να αυξήσει την έκφραση του CYP7A1, ενός ενζύμου που περιορίζει το ρυθμό για τη σύνθεση χοληστερόλης των χολικών οξέων, επιταχύνοντας την απέκκριση της χοληστερόλης και μειώνοντας έτσι την LDL, την ολική  χοληστερόλη και τον δείκτη αθηρωματοσκλήρυνσης  στο ήπαρ αρουραίων, τους οποίους είχαν θέσει υπό ειδική  δίαιτα[3].

Έχουν χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους, μέχρι σήμερα, πολυάριθμες προσεγγίσεις για τη θεραπεία της δυσλιπιδαιμίας. Ο κουρκουμάς (η σκόνη του αποξηραμένου ριζώματος του φυτού κουρκουμάς) και η κουρκουμίνη (το δραστικό συστατικό της σκόνης του κουρκουμά, στον οποίο οφείλει το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα του) έχουν διερευνηθεί ευρέως ως προς αυτό το θέμα. 

Το 2023 ο Mohammad Jafar Dehzad και οι συνεργάτες δημοσίευσαν στο περιοδικό Complement Ther Med τα αποτελέσματα της ερευνητικής μελέτης τους, που αφορούσε την επίδραση της συμπληρωματικής χορήγησης  κουρκουμίνης/κουρκουμά στο λιπιδικό προφίλ ενηλίκων ατόμων [4]. 
 
Η έρευνά τους στηρίχτηκε στην  αναζήτηση πληροφοριών σε διαδικτυακές βάσεις δεδομένων, που είχαν δημοσιευτεί έως τον Οκτώβριο του 2022. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους  περιελάμβαναν  αποτελέσματα, που αφορούσαν τα τριγλυκερίδια (TG), ολική χοληστερόλη (TC), λιποπρωτεΐνική χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας (LDL-c), λιποπρωτεϊνική χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας (HDL-c), απολιποπρωτεΐνη Β ( Apo-B) και απολιποπρωτεΐνη Α (Apo-A)[4] 
 
Χρησιμοποίησαν  το εργαλείο αξιολόγησης ποιότητας Cochrane για να αξιολογήσουν  τον κίνδυνο μεροληψίας. Τα μεγέθη των επιπτώσεων υπολογίστηκαν ως σταθμισμένη μέση διαφορά (WMD) και 95% διαστήματα εμπιστοσύνης (CIs).
Αποτελέσματα: Από τα 4182 άρθρα που ανέκτησαν  από την αρχική αναζήτηση συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους  μόνο  64 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές (RCTs). 
 
Η ετερογένεια μεταξύ των μελετών ήταν σημαντική. Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι η συμπληρωματική χορήγηση  κουρκουμά/κουρκουμίνης ασκεί στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα της ολική χοληστερόλη (TC)  στο αίμα, των τριγλυκεριδίων (TG), της  LDL-c  και HDL-c.
 
Ωστόσο, η συμπληρωματική χορήγηση  κουρκουμά/κουρκουμίνης δεν συσχετίστηκε με βελτιώσεις στα επίπεδα της Απολιποπρωτεΐνης-Α (Apo-A) ή της Απολιποπρωτεΐνης-Β (Apo-B) στο αίμα. Οι μελέτες δεν αντιμετώπισαν διεξοδικά τα ζητήματα της δραστικότητας, της καθαρότητας ή της κατανάλωσης με άλλα τρόφιμα. 
 
Από την παραπάνω έρευνα βγαίνει το συμπέρασμα ότι η συμπληρωματική χορήγηση  κουρκουμά/κουρκουμίνης φαίνεται να είναι αποτελεσματική στη βελτίωση των επιπέδων  της ολικής χοληστερόλης, των τριγλκεριδίων της  LDL-c και της HDL-c στο αίμα. Όμως ο κουρκουμάς/κουρκουμίνη  μπορεί να μην είναι σε θέση να βελτιώσουν τις σχετικές απολιποπρωτεΐνες του αίματος[4]
  
Η δυσλιπιδαιμία και ο αλλοιωμένος μεταβολισμός των λιπιδίων εμπλέκονται στενά στην παθογένεση και την κλινική εκδήλωση πολλών μεταβολικών και μη παθήσεων. Επομένως, ο μετριασμός των φαρμακολογικών και διατροφικών παραγόντων μαζί με τις τροποποιήσεις του τρόπου ζωής είναι πρωταρχικής σημασίας δια τον περιορισμό της δυσλιπιδαιμίας. 
  
Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κουρκουμίνη παρουσιάζει ιδιότητες κυτταρικής σηματοδότησης και ρύθμισης των λιπιδίων που εμπλέκονται στις δυσλιπιδαιμίες.
Συγκεκριμένα, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βελτιώσει τον μεταβολισμό των λιπιδίων και να αποτρέψει καρδιαγγειακές επιπλοκές που προκαλούνται από δυσλιπιδαιμία μέσω πολλών βιοχημικών οδών. 
 
Αν και οι ακριβείς μοριακοί μηχανισμοί που εμπλέκονται στην υπολιπιδαιμική δράση της κουρκουμίνης δεν είναι καλά κατανοητοί, τα στοιχεία που παρουσιάζονται μέχρι σήμερα στη διεθνή βιβλιογραφία υποδηλώνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στη μείωση των λιπιδίων, μέσω της ρύθμισης της λιπογένεσης και της λιπόλυσης, της πρόληψης ή μείωσης της υπεροξείδωσης και της λιποτοξικότητας των λιπιδίων μέσω διαφορετικών μοριακών οδών. 
 
Η κουρκουμίνη μπορεί επίσης να βελτιώσει το λιπιδικό προφίλ και να μειώσει τα εξαρτώμενα από τη δυσλιπιδαιμία καρδιαγγειακά προβλήματα επηρεάζοντας σημαντικούς μηχανισμούς οξείδωσης λιπαρών οξέων, απορρόφηση λιπιδίων και μεταβολισμό χοληστερόλης[5].
  
Σημαντικό μειονέκτημα του κουρκουμά και της κουρκουμίνης είναι ότι για να δράσουν, ιδίως ο κουρκουμάς χρειάζεται η καθημερινή λήψη πολύ μεγάλων ποσοτήτων. Αυτή η διαδικασία είναι δυσεφάρμοστη. Για να δράσει η κουρκουμίνη που είναι το κύριο δραστικό συστατικό του κουρκουμα χρειάζεται να πάρει κανείς από 8-20 γραμμάρια ημερησίως. Όσο για τον κουρκουμά, πρέπει να λάβει κανείς ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες, για να απορροφηθούν ελάχιστες ποσότητες κουρκουμίνης.
  
Η κουρκουμίνη και οι μεταβολίτες της  δεν ανιχνεύονται στο πλάσμα όταν η δόση της κουρκουμίνης, που λαμβάνεται από το στόμα είναι 3.6 g/ημερησίως[6].
  
Το μειονέκτημα αυτό της κουρκουμίνης ξεπεράστηκε, διότι επινοήθηκαν νέες στρατηγικές χορήγησης της κουρκουμίνης και δημιουργήθηκαν νέες, πλέον βιοδιαθέσιμες μορφές της , που διευρύνουν το φάσμα των κλινικών θεραπευτικών εφαρμογών της στους ανθρώπους και περιγράφονται παρακάτω.
 
 1.  Η χορήγηση σκόνης φυσικής κουρκουμίνης και πιπερίνης από το στόμα αυξάνει  τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης κατά περίπου 20 φορές ή 2000% σε σύγκριση με την αντίστοιχη δόση φυσικής κουρκουμίνης [7, 8].
  
2. Η χορήγηση κουρκουμίνης με αιθέρια έλαια  κουρκουμά [BCM-95CG (Biocurcumax), αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης κατά  6.93 φορές σε σύγκριση με την αντίστοιχη δόση φυσικής κουρκουμίνης [9].
  
3.Η  χορήγηση μικροποιημένης κρυσταλλικής κουρκουμίνης [κουρκουμίνη εναιωρηματοποιημένη με κολλοειδή νανοσωματίδια (THERACURMIN)] αύξησε τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης κατά 27 περίπου φορές σε σύγκριση με την αντίστοιχη δόση φυσικής κουρκουμίνης [7].
 
4. Η χορήγηση νανοσωματιδίων συμπαγούς λιπιδίου (solid  lipid nanoparticles) ή λιπιδοποιημένου εκχυλίσματος κουρκουμίνης (lipidated  curcumin  extract) (Curcumin  SLCP, Longvida®). Η βιοδιαθεσιμότητα του Longvida® Curcumin είναι 65 φορές μεγαλύτερη από αυτών των τυπικών κουρκουμινοειδών με μέσο χρόνο ζωής 7 ώρες, έναντι των 2 ωρών της φωσφολιπιδικής κουρκουμίνης και 0-1 ώρας της φυσικής σκόνης κουρκουμίνης [10-13].
  
5. Η χορήγηση φωσφολιπιδοποημένης μορφής κουρκουμίνης (Μeriva) αυξάνει την απορρόφηση των κουρκουμινοειδών κατά 29 φορές σε σύγκριση με την αντίστοιχη δόση φυσικής κουρκουμίνης [14].
  
6. Η χορήγηση μικκυλιοποιημένης κουρκουμίνης (NovaSOL® Curcumin), που κυκλοφορεί στην Ελλάδα ως συμπλήρωμα διατροφής με την ονομασία Curcugkel αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης κατά 185 φορές με βάση την AUC ή 18.500% , σε σύγκριση με τη χορήγηση αντίστοιχης φυσικής σκόνης κουρκουμίνης [15].
  
Το γεγονός ότι η μικκυλιακή κουρκουμίνη είναι 18.500% πιο ευαπορρόφητη και βιοδιαθέσιμη από την αντίστοιχη ποσότητα φυσικής σκόνης κουρκουμίνης την καθιστά ικανή να εξασφαλίζει θεραπευτικά επίπεδα ελεύθερης κουρκουμίνης, που φθάνουν σε όλους τους ιστούς του σώματος, περιλαμβανομένου και του εγκεφάλου, ολόκληρο το εικοσιτετράωρο.
  
Η εντυπωσιακά αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα της μικκυλιακής κουρκουμίνης, που χορηγείται από το στόμα δεν επηρεάζει τις παραμέτρους ασφαλείας της κουρκουμίνης [15].
  
Λιγότερη ποσότητα από το  0.2% της δόσης μικκυλιακής κουρκουμίνης  απεκκρίνεται στα ούρα μέσα σε 24 ώρες. Συνεπώς  >98.8% της κουρκουμίνης  απεκκρίνεται  με τη χολή  και τα κόπρανα ή μπορεί να διανέμεται στους ιστούς, όπου έχει τη δυνατότητα να ασκεί βιολογικές δραστηριότητες [15].

  
Η μικυλιακή κουρκουμίνη  NovaSOL® Curcumin (Curcugkel) σε κάθε κάψουλά του  περιέχει περιέχει 500 mg NovaSOL® Curcumin, που ισοδυναμεί με 30 mg καθαρής κουρκουμίνης, που ισοδυναμεί με περίπου  8 gr φυσικής σκόνης κουρκουμίνης 95%). Μία κάψουλα των  500mg  NovaSOL® Curcumin ισοδυναμεί με 16 δισκία φυσικής σκόνης κουρκουμίνης 80%.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Neha A., Mishra P.C. Scavenging mechanism of curcumin toward the hydroxyl radical: A theoretical study of reactions producing ferulic acid and vanillin. J. Phys. Chem. A. 2011;115:14221–14232. 

2. Qin S., Huang L., Gong J., Huang J., Ren H., Hu H. Efficacy and safety of turmeric and curcumin in lowering blood lipid levels in patients with cardiovascular risk factors: A meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr. J. 2017;16:68.

3. Zou J., Zhang S., Li P., Zheng X., Feng D. Supplementation with curcumin inhibits intestinal cholesterol absorption and prevents atherosclerosis in high-fat diet–fed apolipoprotein E knockout mice. Nutr. Res. 2018;56:32–40.

4. Dehzad MJ, Ghalandari H, Amini MR, Askarpour M. Effects of curcumin/turmeric supplementation on lipid profile: A GRADE-assessed systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Complement Ther Med. 2023 Aug;75:102955.

5. Yaribeygi H, Maleki M, Butler AE, Jamialahmadi T, Gumpricht E, Sahebkar A.The Beneficial Effects of Curcumin on Lipids: Possible Effects on Dyslipidemia-Induced Cardiovascular Complications. Curr Med Chem. 2023 Jul 7.

 6.Sharma RA, Euden SA, Platton SL, et al. Phase I clinical trial of oral curcumin: biomarkers of systemic activity and compliance. Clin Cancer Res. 2004;10(20):6847-6854. 

7.Berginc K1, Trontelj JBasnet NSKristl A. Physiological barriers to the oral delivery of curcumin. Pharmazie. 2012 Jun;67(6):518-24.

 8.Shoba G1, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med. 1998 May;64(4):353-6.

9.Antony B1, Merina B, Iyer VS, Judy N, Lennertz K, Joyal S. A Pilot Cross-Over Study to Evaluate Human Oral Bioavailability of BCM-95CG (Biocurcumax), A Novel Bioenhanced Preparation of Curcumin. IndianJPharmSci. 2008 Jul-Aug;70(4):445-9. doi: 10.4103/0250-474X.44591.

10.DiSilvestro RA1, Joseph E, Zhao S, Bomser J. Diverse effects of a low dose supplement of lipidated curcumin in healthy middle aged people. Nutr J. 2012 Sep 26;11:79. doi: 10.1186/1475-2891-11-79.

11. Nahar PP1, Slitt AL, Seeram NP. Anti-Inflammatory Effects of Novel Standardized Solid Lipid Curcumin Formulations. J Med Food. 2014 Dec 9. [Epub ahead of print]

12. Cox KH1, Pipingas A1, Scholey AB2. Investigation of the effects of solid lipid curcumin on cognition and mood in a healthy older population. J Psychopharmacol. 2014 Oct 2. pii: 0269881114552744. [Epubaheadofprint]

13. DOUGLAS LABORATORIES®Optimized Curcumin With Neurophenol™PRODUCT DATA

14.Cuomo J1, Appendino G, Dern AS, Schneider E, McKinnon TP, Brown MJ, Togni S, Dixon BM. Comparative absorption of a standardized curcuminoid mixture and its lecithin formulation. JNatProd. 2011 Apr 25;74(4):664-9

15.Schiborr C1, Kocher A, Behnam D, Jandasek J, Toelstede S, Frank J. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes. Mol Nutr Food Res. 2014 Mar;58(3):516-27.

Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι  επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.



Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.curcumin.gr έχει βασιστεί στις ιατρικές γνώσεις και απόψεις του  Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, οι οποίες είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.curcumin.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.curcumin.gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής.



Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.












  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του curcumin.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.